KAOS NA ULICAMA

Bezakonje vlada Egiptom

30.01.2011 u 10:41

Bionic
Reading

Opljačkane i razbijene prodavaonice, izgorjeli automobili i razbacane spaljene gume dominiraju ulicama Kaira u nedjelju ujutro, s predsjednikom Hosnijem Mubarakom koji se još drži na vlasti i snagama sigurnosti koje pokušavaju obuzdati pljačkaše

U pet dana dosad nezabilježenih prosvjeda u tridesetogodišnjoj Mubarakovoj vlasti, koji su potresli arapski svijet, više od stotinu ljudi je ubijeno, a ulagači i turisti napustili su zemlju. Mubarak je imenovanjem potpredsjednika ponudio prvu naznaku mogućnosti odstupanja s vlasti, a 80 milijuna stanovnika Egipta nalazi se u procjepu između želje za demokratskim reformama i strahom da će zemljom zavladati kaos i bezakonje.

Egipćani se sada nadaju da će vojska obnoviti red na ulicama, ali i da istodobno neće pucati na prosvjednike protiv Mubarakove vlasti. Pljačkaške rulje posljednjih su dana harale supermarketima, bankama, draguljarnicama i vladinim zgradama. Lopovi su u zgradi Egipatskog muzeja teško oštetili dvije dragocjene mumije.

Tijekom noći obični su Egipćani izašli na ulice naoružani palicama, lancima i noževima i čuvali svoje četvrti od pljačkaša. Do jutra su ulice uglavnom opustjele, a tenkovi i oklopna vozila razmješteni su na ključnim punktovima i ispred banaka i glavnih zgrada. Policija, koja se zadnjih dana borila s prosvjednicima, povučena je s ulica.

U subotu je 82-godišnji Mubarak po prvi put u svojoj vladavini imenovao potpredsjednika države i na taj položaj postavio Omara Sulejmana, šefa tajnih služba i dugogodišnjeg vjernog suradnika. Smijenio je vladu i imenovao novog premijera. Prosvjednici kažu da te promjene ništa ne znače ako Mubarak sam ne ode s vlasti.

Subota je dosad bila najkrvaviji dan u prosvjedima. Samo je u gradu Bani Suefu, južno od Kaira, policija ubila 17 prosvjednika, a broj žrtava ukupno je premašio stotinu.

Nedjelja je normalan radni dan u Egiptu, ali je bankama i burzama naređeno da ostanu zatvorene.