TISUĆE OZLIJEĐENIH

Više od 100 mrtvih u Egiptu

30.01.2011 u 07:46

Bionic
Reading

Najmanje 102 osobe, od kojih 33 u subotu, ubijene su u Egiptu od utorka kada su počeli proturežimski prosvjedi, objavili su u nedjelju sigurnosni i medicinski izvori, dok se kaos i prosvjedi nastavljaju unatoč policijskom satu

Prethodni su podaci govorili o 92 poginule osobe.

Nadahnuti tuniskim prosvjedima koji su srušili omrznutog predsjednika, deseci tisuća Egipćana prkosili su u subotu navečer policijskom satu petog dana prosvjeda protiv režima predsjednika Hosnija Mubaraka koji odbija otići s vlasti.
Od utorka su 102 osobe ubijene, uglavnom civili, objavili su sigurnosni i medicinski izvori, a tisuće su ozlijeđene.
Unatoč policijskom satu tisuće ljudi u subotu navečer bile su na ulicama Kaira i u drugim gradovima i nastavili su se sukobi sa sigurnosnim snagama koje su rastjerivale prosvjednike suzavcem i gumenim metcima.

Pod pritiskom je Mubarak imenovao prvi put potpredsjednika, smijenio vladu i najavio nove mjere demokracije. Pozive da posluša volju naroda i ne odgovara silom uputili su mu zapadni državnici, među njima i američki predsjednik.

S 80 milijuna stanovnika Egipat čini gotovo četvrtinu stanovništva 22 arapske zemlje, pa vrijedi uzrečica 'kuda ide Egipat, tuda ide Bliski istok', zbog čega se egipatska prodemokratska previranja u Washingtonu netremice prate.

Svi američki predsjednici u proteklih su 30 godina podupirali Mubaraka i njegov autoritarni režim, a dvije zemlje posljednjih su godina razvile i blisku obavještajnu razmjenu usmjerenu protiv terorizma. Washington je najavio preispitivanje godišnje vojno-ekonomske pomoći Egiptu od 1,5 milijardi dolara, ovisno od reakcije vlasti na prosvjede oporbe.