Svijet AŽURIRANA VERZIJA

Srbija primila hrvatski popis optuženih za ratne zločine

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je u subotu da su hrvatska nadležna tijela dostavila Srbiji ažurirani popis osoba koje su u Hrvatskoj osuđene, optužene ili su pod istragom za ratni zločin.

Malović je izjavila da je hrvatska strana dostavila ažuriran popis na kojem se, u odnosu na prethodni dostavljen u srpnju 2010. godine, nalazi 1549 osoba, odnosno 15 osoba više.

Malović je stoga pozvala zainteresirane građane da se osobnim pisanim zahtjevom obrate srbijanskom ministarstvu pravosuđa te ponovno utvrde svoj status pred hrvatskim pravosudnim organima.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je u četvrtak da je od Srbije dobilo popis hrvatskih državljana protiv kojih je vođena ili se vodi istraga za ratne zločine, na kojemu se nalaze imena 33 osobe, od kojih je protiv 26 obustavljen postupak.

"Ministarstvo pravosuđa potvrđuje da je dobilo popis od 33 osobe protiv kojih je vođena ili se vodi istraga te je utvrdilo da je protiv 26 osoba već obustavljen postupak, dok se za sedam osoba još vodi istraga", priopćeno je u četvrtak na internetskim stranicama ministarstva.

Kako je priopćeno, tri su osobe s tog popisa već upoznate s činjenicom vođenja istrage, dok će četiri osobe o tome biti upoznate od strane u zakonom propisanom postupku. Rješenja o obustavi istraga dostavit će se putem međunarodne pravne pomoći i Ministarstva pravosuđa.

Budući da će se nastaviti ažuriranje popisa, dodaje se u priopćenju hrvatskog ministarstva, u slučaju novoprimljenih popisa inzistirat će se na dostavi akata kojim je protiv neke osobe pokrenut kazneni postupak za ratne zločine ili donesena sudska odluka te će se oni dostavljati osobama na koje se odnose, sukladno važećim propisima. Slijedom navedenog, u buduće neće postojati potreba za dodatnom provjerom statusa hrvatskih državljana u odnosu na moguće nove popise i podnošenja posebnih zahtjeva za provjerom, zaključuje se u priopćenju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još