U EGIPTU UVEDEN POLICIJSKI SAT

Kairo: Pet prosvjednika poginulo, 870 ozlijeđeno

28.01.2011 u 20:10

Bionic
Reading

U prosvjedima protiv vlade u petak u Kairu je poginulo pet osoba a oko 870 prosvjednika je ozlijeđeno, rekli su izvori iz egipatskih bolnica udvostručivši svoje ranije procjene

Izvori su rekli da je 450 prosvjednika pomoć dobilo na ulici te nisu prebačeni u bolnice dok ih je 420 hospitalizirano.

Ranije su rekli da je nekoliko osoba ozbiljno ranjeno, među kojima neki i iz vatrenog oružja. Ranjen je i određen broj policajaca ali još nije poznato koliko.

Američki predsjednik Barack Obama traži svakodnevne konzultacije ('multiple briefings') o egipatskoj krizi, javljeno je iz Bijele kuće CNN-u. U međuvremenu, nasilje je zavladalo ulicama Kaira, Sueza, Aleksandrije, Aswana, a mlaz hladne vode iz policijskog topa je dobio i oporbeni čelnik Mohamed el Baradei koji se jučer vratio u Egipat. Policija uhićuje sve viđenije oprbene čelnike, naročito one iz najjače snage, 'Muslimanska braća'.

Nakon molitve u središtu Kaira došlo je do fizičkog obračuna građana i policije u kojem je lakše stradao i nobelovac Mohamed el Baradei, kojeg mnogi prepoznaju kao jedinu osobu koja bi mogla ujediniti opoziciju i postati političkom alternativom. Bivši šef UN-ove inspekcije za nuklearno naoružanje, mokar do kože, stjeran je u džamiju koju je policija opkolila, a zatim je stavljen u kućni pritvor, navodi AP. Zabranjeno mu je da napušta svoju kuću na periferiji Kaira.

Budući da je vlast potpuno blokirala internet i mobilnu telefoniju, teško je vjerovati da će se uskoro stvoriti uvjeti za 'mirne pregovore' kakve zazivaju američki čelnici.

Naime, u današnjem razgovoru za američku javnu televiziju PBS potpredsjednik Joe Biden ne samo što ublažava riječi kritike prema egipatskom režimu pa kaže da ne smatra Mubaraka diktatorom, dapače, naziva ga 'važnim američkim saveznikom', već kaže kako je sada jako važno da 'strane sjednu za stol i da razgovaraju'.

Stanje na terenu, međutim, gdje ima mrtvih i s jedne i s druge strane, uopće ne sliči na spremnost na rundu pregovora. Građani žele ponoviti tuniski scenariji i isprovocirati odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka, a ovaj koristi sve metode policijske prisile kako bi zaustavio nerede koje samo jačaju.