ZBOG RATNIH UDOVICA

Poligamija se vraća u Irak

29.01.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Godine rata i sukoba u Iraku ostavile su iza sebe više od milijun ratnih udovica i nedovoljno mladih nevjenčanih muškaraca. To daje poticaj iračkoj vladi da ponovno vrati mogućnost poligamije, piše BBC

Hanan je izgubila osam članova svoje obitelji u ratu, uključujući i supruga, te je ostala sama s troje djece. Iako je nastavila sa svojim životom radeći kao frizerka u Bagdadu, Hanan je rekla da joj je bio potreban 'čovjek koji će joj pružiti utočište' i zato je opet završila u braku, ali ovoga puta s oženjenim muškarcem.

'Isprva je rekao da je rastavljen, no nakon što smo se vjenčali, vratila mu se žena s djecom', rekla je Hanan za BBC.

S njom provodi jedan dan u tjednu, što Hanan nevoljko prihvaća. Nije se još pomirila s činjenicom da muža dijeli s drugom ženom.
No neki u Iraku aktivno promoviraju ideju poligamije. Ta je praksa postala manje česta u 20. stoljeću, ali su irački političari prošle godine iznijeli prijedlog da se oženjenim muškarcima ponude financijski poticaji ako ožene još jednu ženu.

Prema postojećem iračkom zakonu, poligamija je ilegalna osim ako sudac ne odobri drugačije. Premda je to dio islamske tradicije, posljednjih nekoliko godina aktivno je zagovaraju vjerske skupine.

U najvećoj iračkoj pokrajini Anbar postoji zaklada Angel of Mercy koja posljednje četiri godine pomaže udovicama da se ponovo udaju. Najčešće završe u braku s rođacima svojih pokojnih muževa.

Žene u Iraku

Iračke političarke su podijeljene oko te teme. Dok je neke podržavaju, druge smatraju da država jednostavno treba pružiti jaču podršku udovicama kako bi im pomogla da lakše opstaju bez muškaraca.

'Udovice su često mlade i nemaju posao, zdravstveno ili socijalno osiguranje. Ne smijemo ih poticati samo da se udaju', kaže Nada Ibrahim, zastupnica u iračkom parlamentu.

Hana Edwar
, jedna od udovica, smatra da vlada treba pomoći udovicama financijski, što će im pomoći da same odluče o vlastitoj sudbini. Ona je protiv poligamije.

'Radi se o ženskom dostojanstvu', kaže Edwar i dodaje:'Žene trebaju biti educirane o svojim pravima. U poligamnim brakovima žene su često u inferiornom položaju, nezaštićene i nerijetko su žrtve nasilja.'