OPASNA PSEUDOZNANOST

Na 'rašljama za otkrivanje bombi' zarađivali milijune

28.01.2011 u 12:19

Bionic
Reading

Veliku Britaniju ovih dana potresa skandal u kojem je otkriveno da su neki britanski vojnici i pripadnici vlasti sudjelovali u prodaji i reklamiranju lažnih detektora za otkrivanje eksploziva koji zapravo predstavljaju osuvremenjene rašlje

Izvoz smiješnog uređaja u Irak i Afganistan zabranjen je još prije godinu dana, nakon što je jedna istraga pokazala da je potpuno beskoristan i da stoga predstavlja opasnost za živote britanskih vojnika.

Međutim, BBC-jev Newsnight nedavno je otkrio da je jedan vojni tim sudjelovao u njihovom reklamiranju širom svijeta. Dok proizvodnja detektora stoji tek desetak funti po komadu, prodavali su se po cijeni od nekoliko desetaka tisuća funti. Protiv proizvođača, britanskog poduzetnika Jima McCormicka (53), pokrenuta je policijska istraga, međutim prodaja rašalja i dalje cvjeta.

Njegova tvrtka ATSC reklamirala je detektore kao uređaje koji otkrivaju sve vrste droga i eksploziva na temelju 'neisparavajućih' metoda kroz zidove i na daljinu od stotinjak metara. Uređaj se sastoji od jednostavne plastične drške na koju je učvršćena pokretljiva teleskopska antena, nalik na automobilsku, a nema nikakve izvore napajanja. U dršku je ugrađena kartonska pločica s tiskanim strujnim krugom koji je, tvrdi ATSC, 'kreiran na temelju ionskog naboja i struktura supstanci koje bi uređaj trebao otkrivati'. Navodno ga napaja elektricitet tijela korisnika, a antena se okreće prema eksplozivu, drogama ili nekim drugim objektima krijumčarenja kao što je, primjerice, slonovača. Sveučilište Cambridge prošle godine testiralo je uređaj i proglasilo ga potpuno beskorisnim.

Iračka je vlada do početka prošle godine, kada je McCormick napokon uhićen, ATSC-u ukupno isplatila oko 85 milijuna dolara za 1500 rašalja i uvježbavanje ljudi za rad s njima.

Trgovina rašljama danas se provodi i preko Malte. U toj zemlji jedan su primjerak nabavili čak i predstavnici policije, a trgovci su ih ponudili i zatvorskim čuvarima i zračnim lukama.

Britanska vojska nije koristila sporne detektore, međutim utvrđeno je da ih je tim njezinih vojnih inženjera reklamirao na brojnim sajmovima oružja širom svijeta. Pronađeni dokumenti pokazali su da je u marketingu sudjelovalo i britansko ministarstvo industrije i trgovine.

BBC ističe da je danas teško utvrditi koliko je života izgubljeno širom svijeta zbog oslanjanja vojske i policije na sporne uređaje.

Iako je London stopirao izvoz uređaja u Irak i Afganistan, a britansko ministarstvo vanjskih poslova izdalo upozorenja brojnim zemljama da su uređaji prevara, Foreign Office je propustio proglasiti potpunu zabranu njihove prodaje uz opravdanje da od toga ne bi bilo koristi jer se mogu kupiti drugdje u svijetu.

Detektori su se prvi put na tržištu pojavili 1990-ih, međutim nakon upozorenja FBI-ja da se radi o prevari, glavni izvoznik postala je Velika Britanija. Kako je prevara otkrivana, uređaj je mijenjao imena i oblike.

Poučeni lošim iskustvima sa sklonostima nekih naših državnih zaposlenika prema radiesteziji i kvaziznanosti, možemo se samo nadati da nikome u Hrvatskoj neće pasti na pamet nabaviti kakvu novu seriju tih uređaja za potrebe razminiranja Hrvatske te otkrivanje švercera ili izvora loših vibracija.