(PRE)SPORO PRAVOSUĐE

Sud za ljudska prava opalio šamar hrvatskoj Vladi

28.01.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Terry Jeans, otac britanskog vojnika Simona Jeansa, koji je poginuo u Hrvatskoj prije 15 godina, dobio je gotovo 5.000 eura naknade jer je glavni osumnjičeni, Dejan Škare, odugovlačio suđenje, piše The News iz Portsmoutha

Terry Jeans bori se za pravdu za svog sina Simona Jeansa, koji je poginuo u Hrvatskoj prije 15 godina, 1996. godine, u dobi od 25 godina.

Terry Jeans se žalio Europskom sudu za ljudska prava jer se suđenje nikako nije privodilo kraju.

Hrvatskoj Vladi je naređeno da plati Jeansu 5.621 euro odštete, piše The News

Europski sud za ljudska prava je rekao da je trajanje postupka bilo je pretjerano, a usto i u nesuglasnosti s člancima 6.1 i 13 Zakona o ljudskim pravima. Od 14 ročišta, samo pet je održano, ostala su odgođena jer se svjedoci često nisu pojavljivali na sudu.

Jeans je izjavio da ova svota ne odgovara novcu koji je uložio u suđenje, ali je pobjeda njegova i zato je zadovoljan.

'Sada znam da će na sljedećem ročištu biti oprezniji', rekao je Jeans.

Pripadnik IFOR-a Simon Jeans preminuo je u Engleskoj, kamo je prevezen u bolnicu nakon što je u tučnjavi u Kaštelu, u kojoj su sudjelovale njegove kolege i Kaštelani, dobio udarac u glavu kamenom pločom. Vijeće Županijskog suda u Splitu, temeljem iskaza četvorice sudskih vještaka, zaključilo je da je razlog smrti nepružanje adekvatne medicinske pomoći u bolnici u Engleskoj. Drugi ključni razlog za oslobađanje Dejana Škare bio je nedostatak dokaza da je on uzeo kamen i njime udario mladog Engleza, a svjedoci su spominjali samo da su ga vidjeli da se u blizini vozi na motociklu.

Sljedeće ročište za osumnjičenog Dejana Škaru bit će poznato u ožujku, piše The News