FORTUNE PREDSTAVLJA

10 tvrtki za koje je najbolje raditi

27.01.2011 u 16:01

Bionic
Reading

Ugledni američki Fortune je objavio listu od 10 tvrtki za koje je najbolje raditi. Osim standardnih varijabli, kao što je broj zaposlenika, visina plaće, udio žena među zaposlenima i slično, Fortune je u ovogodišnje ispitivanje uključio i povratne informacije od samih zaposlenika

Prvo mjesto zauzima SAS, četrnaestogodišnji veteran ovog popisa, softverska tvrtka koja je na prvom mjestu drugu godinu zaredom. Ono čime se SAS može pohvaliti jest zdravstvena zaštita za zaposlenike na licu mjesta, visoka kvaliteta skrbi za djecu (410 dolara mjesečno), ljetni kampovi za djecu, pranje automobila, kozmetički salon i teretane.

Drugo mjesto pripada konzultantskom gigantu Boston Consulting Group. Tvrtka je s prošlogodišnjeg osmog mjesta ove godine dospjela na drugo, prvenstveno zahvaljujući činjenici da su 2010. godine zaposlili najviše novih radnika i jer imaju velike plaće.

Treće mjesto je pripalo lancu supermarketa Wegmans Food Markets, koji i 'previše brine o blagostanju svojih radnika'. Čak 11.000 zaposlenih sudjelovalo je u izazovu koji je uključivao pet šalica voća i povrća dnevno, kao i 10.000 koraka na dan u osam tjedana. I prošle godine je bio na trećem mjestu.

Kao i prošle godine, internetski div Google drži četvrto mjesto. Ima 21.086 zaposlenih kojima nudi besplatnu hranu i besplatno pranje rublja, piše Fortune.

NetApp, tvrtka za pohranu podataka, nalazi se na petom mjestu, kao i prošle godine, s tim da je 2009. godine bila na prvom mjestu. Radi se o tvrtki koja je zaposlila stotine novih radnika i čiji zaposlenici uživaju u posebnim pogodnostima, kao što je besplatno voće utorkom, besplatan sir i vrhnje petkom i besplatan espresso svaki dan.

Na šestom mjestu je tvrtka Zappos.com, inače dio obitelji Amazon.com, koja se bavi internetskom prodajom cipela. Prošle godine na 15. mjestu, ove godine na šestom, Zappos.com svojim zaposlenicima nudi besplatan ručak, životnog trenera i zabavne trenutke, piše Fortune.


Camden Property Trust, tvrtka iz Teksasa koja je uspješno prebrodila recesiju, zauzela je sedmo mjesto.

Nugget market, lanac supermarketa iz Kalifornije, zauzeo je osmo mjesto. Zapošljava 1.240 ljudi, koje za vrijednost nagrađuje bonusima od 20 do 1.500 dolara, a svaki zaposlenik ima i popust od deset posto.

Na devetom mjestu Fortuneove liste nalazi se Recreational Equipment (REI), čiji zaposlenici sa 15 godina radnog staža mogu uzeti plaćeni dopust od četiri tjedna, a svaki zaposlenik ima 50 do 75 posto popusta na njihove proizvode, kao i godišnji dar od tvrtke, te dodatnih 300 dolara ako pristane sudjelovati u nekoj sportskoj avanturi.

Studio Dreamworks Animation SKG poznat je po animiranom filmu o Shreku i kung-fu pandi. Nalazi se na desetom mjestu, a svojim zaposlenicima nudi besplatne filmske projekcije, doručak i ručak te poslijepodnevnu jogu.