MUČENJE OPORBE BEZ GRANICA

Lukašenku i drugovima - zid prema Europskoj uniji

27.01.2011 u 18:39

Bionic
Reading

Bjeloruski nesmjenjivi predsjednik Aleksandr Lukašenko i još 150 njegovih režimskih kompanjona više neće moći putovati u Europsku uniju zbog zaprepašćujućih fizičkih i inih zločina nad opozicijom

Europski diplomati takav su potez najavili zbog nedavnog, tko zna kojeg po redu zvjerskog premlaćivanja oporbenih prosvjednika u Minsku. Lukašenkov protukandidat za predsjednika na lanjskim izborima Andrej Sannikov nalazi se u KGB-ovom zatvoru i tako je premlaćen da, prema riječima njegovog odvjetnika, jedva hoda.

Oko 600 prosvjednika kažnjeno je novčano ili zatvorom od 10-15 dana. No najmanje 19 ljudi, među kojima je i pet predsjedničkih kandidata, osumnjičeni su za 'organiziranje masovnih nereda' i prijeti im do 15 godina zatvora.

Lukašenku je ovih dana pisao i zadnji čelnik SSSR-a Mihail Gorbačov pozivajući ga da pusti barem Sannikovljevu suprugu Irinu Halip da njihov trogodišnji sin ne ostane bez oba roditelja. Irina Halip inače piše za rusku Novaju gazetu, kojoj je Gorbačov suvlasnik.

Nadalje, pjesnik Vladimir Nekljajev teško je ozlijeđen u razbijanju prošlotjednih prosvjeda, ali je izvučen iz bolnice i premješten u KGB-ov zatvor. Borci za ljudska prava upozoravaju da je Nekljajevljevo stanje toliko loše da je dosad već mogao umrijeti.

Ovako zvjerske metode nisu u ostatku Europe viđane još od vremena Slobodana Miloševića, a možda ni tada. Prošlotjedno krvoproliće već je drugo u dva mjeseca nakon što je krajem prošle godine policija u Minsku brutalnom silom rastjerala prosvjednike koji su se skupili zbog još jednih farsičnih izbora za predsjednika (80-postotna pobjeda Lukašenka u prvom krugu).

Europska unija prije dvije godine ukinula je zabranu ulaska na svoj teritorij Lukašenku i drugim pripadnicima njegovog režima želeći ih stimulirati da barem smanje represiju.

Zamrznuti su im i europski računi, a nakon svega neće biti ništa ni od tri milijarde eura pomoći koje su Njemačka i Poljska obećale Minsku za provedbu barem koliko-toliko slobodnih izbora. Bjeloruska ekonomija posljednjih godina ima ozbiljnih problema, a Lukašenko je sada, čini se, trajno izgubio EU kao potencijalnog partnera. A i drugi, 'tradicionalni'  partner – Rusija - također ga sve teže podnosi.