Svijet ZBOG SPREČAVANJA DELOŽACIJE

Na Kubi priveden cybernovinar Farinas

Kubanska policija privela je u gradu Santa Clari 16 disidenata, među kojima je i Guillermo Farinas, cybernovinar i aktivist za ljudska prava, dobitnik europske nagrade za slobodu misli Saharov, potvrdili su u četvrtak njegova majka i disidentski izvori

'Bio je s drugim protivnicima režima koji su došli spriječiti deložaciju jedne obitelji noću', potvrdila je Alicia Hernandez, a uhićenje je potvrdilo i zabranjeno Povjerenstvo za ljudska prava.

Budući da je 23. veljače 2010. umro politički zatvorenik Orlando Zapata Tamayo od posljedica 85-dnevnog štrajka glađu, Farinas je sam počeo štrajkati glađu za oslobođenje političkih zatvorenika.

Taj 48-godišnji psiholog prekinuo je štrajk 135 dana poslije, kad je vlada Raula Castra neočekivano otvorila dijalog s crkvom za oslobođenje 52 od 75 protivnika režima, uhićenih 2003. Do danas je 41 zatvorenik oslobođen, a 40 ih je pristalo napustiti zemlju. Ostalih 11-ero odbija egzil te je i dalje u zatvoru.

Kubanska vlada optužuje Farinasa da je američki plaćenik i nije mu dopustila odlazak na dodjelu nagrade Saharov za slobodu misli, koju mu je 2010. dodijelio Europski parlament. Stoga je umjesto Farinasa na svečanosti u Strasbourgu 15. prosinca bio tek prazan stolac.

Sin gorljivih revolucionara, Farinas se od režima distancirao 1989. kad se usprotivio smaknuću generala Arnalda Ochoe, optuženog za krijumčarenje droge i otad je aktivan borac za ljudska prava. Triput je bio u zatvoru i 23 puta je štrajkao glađu od 1990. godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još