LETEĆI VELEPOSLANIK

Slovenci u šoku zbog nove Rupelove funkcije

28.11.2008 u 13:00

Bionic
Reading

Odluka slovenskog premijera Boruta Pahora da svojim posebnim izaslanikom za vanjske poslove imenuje Dimitrija Rupela bila je potpuno iznenađenje za koalicijske partnere u njegovoj vladi, a javnost joj je za sada uglavnom nesklona

LJUBLJANA - Televizijska postaja POP-TV u četvrtak je o 'slučaju Rupel' imala specijalnu emisiju nakon koje se protiv imenovanja dosadašnjeg šefa diplomacije Pahorovim savjetnikom i 'letećim veleposlanikom' televotingom izjasnilo 79 posto gledatelja, a reakcije sudionika u emisiji potpuno su bile suprotstavljene.

'Nadam se da će premijerov potez biti uspješan i da će slovenska diplomacija konačno dobiti priliku da radi ono što joj je posao', izjavio je u emisiji vrlo suzdržano predsjednik vanjskopolitičkog odbora u parlamentu Ivo Vajgl, ali je rekao da ne odustaje od svojih poznatih kritika na račun Rupela kojega smatra odgovornim za slabo stanje u diplomatskom aparatu i vanjskopolitičke greške prijašnje vlade. Vajgl je član stranke Zares koja sudjeluje u Pahorovoj koalicijskoj vladi, a nedavno je javno podržao stajališta predsjednika države Danila Tuerka da Rupel ne može biti veleposlanik u Austriji.

Pahorovu odluku pozdravili su, međutim, parlamentarni zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše čiji je član i Rupel, rekavši da je Rupel s Pahorom o svojoj poziciji u novoj vladi počeo razgovarati odmah nakon zadnjih parlamentarnih izbora. 'Slažemo se s premijerovim imenovanjem, njime je pokazao da su Rupelov ugled, kondicija i iskustvo važni za slovensku politiku', rekao je dosadašnji predsjednik vanjskopolitičkog odbora u parlamentu Jožef Jerovšek.

Slovenski mediji navode da je Pahorova odluka o angažiranju Rupela bila veliko iznenađenje i da su za nju članovi vlade saznali tek na sjednici, te da je s njom prije toga bila upoznata samo Pahorova tajnica Simona Dimic, a mnogo je špekulacija o tome što je Pahor njome želio postići, te kako će se ona pokazati u odnosu među koalicijskim partnerima u vladi. S jedne se strane u medijima iznosi da Pahoru čak i iz članstva njegovih Socijalnih demokrata (SD) upućuju poruke o 'pogrešnom potezu' jer je prije izbora obećao promjene i distanciranje od 'arogantnog stila' prijašnje vlasti u kojoj je Rupel bio jedna od najistaknutijih figura, no dolaze i ocjene da je Pahor postupio 'mudro i racionalno' jer je inzistiranje predsjednika države Tuerka da se Rupel mora politički povući prijetilo trajnim sukobom na slovenskoj političkoj pozornici, što bi štetilo vladi koja će se morati baviti važnijim stvarima.

Rupelovim imenovanjem Pahor je zapravo 'neutralizirao' potencijalno politički opasnog Rupela koji ima širi krug istomišljenika, a u isto je vrijeme predsjedniku države poslao poruku da mu neće dopustiti prevelik ulazak u prostor vanjske politike ili čak preširoku interpretaciju svojih ustavnih ovlasti, što se moglo naslućivati iz Tuerkova ustrajanja da ne potpiše imenovanja čak sedmorici kandidata za veleposlanička mjesta, navode mediji. Ljubljansko Delo navodi da su mnogi koji su na zadnjim izborima glasovali za odlazak Janšine vlade 'neugodno iznenađeni' što se Rupel ponovo vratio pod svjetlo reflektora, te tvrde da će se novom premijeru taj potez 'osvetiti'.

Poslovi kojima bi se Rupel u novoj vladi trebao baviti još i nisu sasvim jasni, navode slovenski mediji. Pahor tvrdi da se njegove kompetencije neće miješati s ovlastima ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara. Kako je za Delo izjavio parlamentarni zastupnik Franci Žnidaršič iz stranke DESUS, koja je članica Pahorove koalicije, ne bi bilo dobro da Rupel postane jedna vrsta 'rezervnog ministra' budući da ne uživa povjerenje predsjednika države.