MARGELLOV INSTITUT UOČIO

'I Sanader je završio u austrijskom zatvoru prije Ašnera'

26.01.2011 u 15:41

Bionic
Reading

Margellov institut je povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja 2011. još jednom upozorio na slučaj Milivoja Ašnera koji je još na slobodi

Ašnera se tereti da u smrt poslao na stotine civila Požeške kotline i grada Požege temeljem rasnog zločinačkog zakonodavstva kvislinške Nezavisne Države Hrvatske od 1941 do 1942. godine.

Kako stoji u priopćenju Margellova instituta on se trenutačno nalazi pod zaštitom austrijskih vlasti i nikada – otkad postoji Interpolova tjeralica i zahtjev Republike Hrvatske za njegovim izručenjem Županijskom sudu u Požegi – nije bio ni dana u pritvoru (ni u Hrvatskoj, niti u Austriji), a od bijega iz Hrvatske već sedmu godinu nesmetano prebiva u Klagenfurtu.

Naglasili su kako su zadnji koraci privođenja pravdi protiv ovog navodnog ratnog zločinca provedeni upravo u vrijeme mandata predsjednika Vlade Ive Sanadera. No da apsurd bude veći, navode dalje, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader jest u pritvoru u Austriji dok Ašner uživa sva građanska prava i slobode, iako je izgubio austrijsko državljanstvo.

'Ne želim ulaziti u komentiranje procesa koji se vodi protiv bivšeg hrvatskog premijera, ali želim istaknuti da ogromna volja i angažman hrvatskih vlasti uz potporu medija koji se ulaže prema Austriji za progon Ive Sanadera, nikada, ponavljam nikada u toj mjeri nije uložen za pravni progon ustaškog ratnog zločinca Milivoja Ašnera', navodi se u priopćenju koje je potpisao Alen Budaj.

Zbog toga su zatražili da državne institucije napokon počnu raditi svoj posao, bez obzira što ratni zločin ne zastarijeva, jer vremena je vrlo malo, pa će prije Ašneru 'presuditi' (biološka) dob, nego svi sudovi ovoga svijeta.