U EU TEK 2014. GODINE

Kosor i opozicija zadovoljni, Josipović neugodno iznenađen

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor, ministar Gordan Jandroković i Vesna Pusić nisu zabrinuti izjavom Hannesa Swobode da bi Hrvatska mogla u Europsku uniju tek 2014. godine. Štoviše, oni su njme zadovoljni. Međutim, predsjednik Ivo Josipović je zabrinut i neugodno iznenađen zbog Swobodinih poruka

'Malo me neugodno iznenadila izjava gospodina Swobode, jer je želja sviju nas da Hrvatska što prije uđe u EU. Smatram da je realno i moguće ostvariti cilj Vlade o završetku pregovora do kraja lipnja ove godine, a ratifikacijski proces traje tijekom iduće godine kako bi 1. siječnja 2013. bili u EU', upozorava predsjednik Ivo Josipović

Ivo Josipović

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor zadovoljna je izvješćem i izjavama Hannesa Swobode i smatra kako je najvažnije da Hrvatska ima šanse završiti pregovore do lipnja ove godine.

'To je sjajna vijest i zahvaljujem gospodinu Swobodi na odličnom izvješću. Bilo je dosta amandmana i većina ih je bila afirmativna i mogu reći da to jest u skladu s očekivanjima Vlade da Hrvatska završi pregovore do kraja lipnja ove godine. Što će biti poslije, vidjet ćemo', rekla je Kosor.

Uvjerena je kako će proces ratifikacije biti ubrzan, jer su 'svi u Europskoj komisiji, odnosno sve zemlje Europske unije odlučile da Hrvatska postane 28. članica'.

Hannes Swoboda bio je jasan. On očekuje da će pregovori biti završeni kao što mi i mađarsko predsjedništvo najavljujemo do lipnja ove godine. Nakon toga Europski parlament u ranu jesen dao bi pristanak na završetak pregovora i na pristupni ugovor za koji očekujemo da će biti popisan u listopadu. Nakon čega slijedi referendum i poslije toga kreće proces ratifikacije. Sve to rekao je i Hannes Swoboda, a to je najvažnije, jer to ovisi o hrvatskoj vladi', rekao je Gordan Jandroković

Nakon toga, nastavio je, dolazi proces ratifikacije za koji je on rekao da očekuje da će trajati godinu dana što znači da bi početkom 2013. ili ako sve prođe glatko 2012. kao što je rekao Posselt Hrvatska mogla biti članica Europske unije.

Kako objašnjava Jandroković, godina 2014. spomenuta je u kontekstu eventualnih problema. 'Dakle, nema razloga za paniku ni takvo tumačenje riječi Hannesa Swobode', poručio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija.

'S njim je Hrvatska diplomacija u stalnom kontaktu, on je veliki zagovornik ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Dakle vjeruje da se više trebamo koncentrirati na prvi dio koji je govorio da će pregovori biti završeni u lipnju 2011. godine, a proces ratifikacije vjerujem da će teći brzo kao što je to bilo u slučaju NATO saveza i da će Hrvatska krajem 2012. ili početkom 2013. biti članica Europske unije', ponovio je Jandroković.

Slično kao Jandroković razmišlja i Vesna Pusićpredsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom koja kaže da je ključno to da zaključimo proces pregovora u lipnju, a kojom će brzinom ići proces ratifikacije, nije važno. To je bespredmetna stvar', rekla je ona.

Završetkom pregovora mi ćemo aktivno sudjelovati u radu europskih tijela, samo nećemo moći glasovati.