ŽIVJETI ILI BITI ŽIVLJEN

Helmuta Kohla sin 'razvalio' knjigom

26.01.2011 u 12:16

Bionic
Reading

Poznata tvrdnja da iza svakog uspješnog muškarca stoji sposobna žena vjerojatno je jednako istinita kao i da iza svakog uspješnog muškarca ostaje nesretna obitelj. Povijest je puna primjera velikih političkih vođa koji se nisu iskazali u roditeljskoj ulozi, iako su pobjeđivali u ratovima, rješavali ekonomske krize i svakodnevno žonglirali brojnim društveno-političkim interesima. Jedan od njih je i bivši njemački kancelar Helmut Kohl

Helmut Kohl bio je motor Europske unije, četiri puta zaredom pobjeđivao na izborima, vodio vladu čak 16 godina te, naravno, ujedinio Njemačku i prije nego što su mnogi uopće shvatili da se ruši skoro cijeli svjetski komunizam.

Nema sumnje da je danas stari i onemoćali Kohl značajna povijesna ličnost, čije se političko djelo neće tako brzo zaboraviti, ali sigurno je da bi Kohlov sin Walter najradije zaboravio mnogo toga o svojem ocu.

Privatna sfera Helmuta Kohla, kao i njegov nesređeni obiteljski život, opisani su u Walterovoj knjizi sjećanja 'Živjeti ili biti življen', koja treba uskoro izaći u Njemačkoj i u kojoj stari kancelar nije dobro prošao.

Očeva tajnica obavijestila ga da mu je umrla majka

Paradigmatski primjer lošeg odnosa Helmuta Kohla i njegovog mlađeg sina Waltera (rođen 1963), koji danas jedva da razgovaraju, najbolje se vidi u trenutku smrti Kohlove dugogodišnje supruge Hannelore.

Ona je izvršila samoubojstvo zbog dugogodišnje patnje izazvane rijetkom kroničnom bolešću, zbog koje nije smjela izlaziti na sunce. Waltera je o tome pak informirala predstojnica Kohlovog ureda, s obzirom da bivši kancelar nije osjetio potrebu nazvati vlastitog sina i reći da mu je umrla majka.

Kako piše Walter Kohl, prava obitelj njegovog oca je bila stranka CDU, kojoj je posvetio cijeli život. Supruga i dva sina su mu bili potrebni jedino za povremeno fotografiranje i mahanje publici s predizborne pozornice.

'Desetljećima su mu gremiji stranke bili važniji od nas i uopće nije krio kako rangira stvari. Svu svoju strast i ljubav dao je politici', zaključuje danas Walter Kohl o svome otuđenom ocu.

'Helmut Kohl je samo biološki moj otac'

'On nikada nije bio kao drugi očevi, uvijek je bio poseban slučaj. Helmut Kohl je moj otac biološki, ali je odavno jako daleko od mene.'

Nakon smrti majke Hannelore odnosi Helmuta i Waltera Kohla su postali još hladniji, a o drugom braku svojeg oca Walter je bio informiran u svibnju 2008. telegramom koji je glasio: 'Heidelberg, 8. svibnja. Vjenčali smo se. Jako smo sretni. Maike Kohl-Richter i Helmut Kohl.'

Detalje o novoj supruzi svojeg oca, kao i o samom vjenčanju, Walter Kohl je saznao iz medija. Uskoro je uslijedio i njihov posljednji razgovor, u kojem je otac Helmut na pitanje sina želi li da se zauvijek razdvoje, odgovorio kratkim i jasnim 'da'.