Svijet NEMA MIRA

Sukobi prosvjednika i policije u Tunisu

Prosvjednici koji traže ostavku prijelazne vlade sukobili su se s policijom u Tunisu u srijedu, nakon što su prosvjedi proteklih nekoliko dana uglavnom bili mirni

Prosvjednici traže odlazak prijelazne vlade kojom dominiraju visoki dužnosnici svrgnutog režima bivšeg predsjednika Zine al-Abidinea Ben Alija.

Zasad nije jasno kako su sukobi nedaleko od sjedišta vlade u starom dijelu grada Tunisa počeli, ali očevici navode da su se posebne postrojbe policije koristile suzavcem kako bi rastjerale više stotina uglavnom mladih prosvjednika koji su bacali kamenje.

Prijelazna vlada, sastavljena nakon odlaska predsjednika Ben Alija iz zemlje 14. siječnja, suočava se s velikim nezadovoljstvom stanovnika Tunisa zbog siromaštva i visoke nezaposlenosti, raširene korupcije te političke represije.

U novu vladu ušli su neki oporbeni čelnici, ali se u njoj i dalje nalaze brojni ministri i dužnosnici stranke RCD koja je vladala zemljom, među kojima i premijer Mohamed Ganuši.

Napetosti su porasle ovaj tjedan, nakon što su nastavljeni prosvjedi i štrajkovi Tunižana koji traže radikalne političke promjene, dok istodobno vlada, uz potporu vojske, pokušava normalizirati stanje u zemlji.

U utorak je vojska prvi puta od odlaska Ben Alija intervenirala pucajući u zrak kako bi rastjerala prosvjednike u gradu Gefsi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još