PO UZORU NA KOREJU

Saudijska Arabija kreće s nuklearnim programom

26.01.2011 u 11:19

Bionic
Reading

Najveći svjetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija, planira smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima i razviti alternativne izvore energije, uključujući nuklearnu i solarnu energiju, što znači da bi domaća potražnja mogla drastično smanjiti izvozne potencijale, piše CNN

Saudijska Arabija će trebati osam milijuna barela dnevno do 2028. godine samo da zadovolji domaće potrebe za energijom, što je otprilike ekvivalent njenoj trenutnoj proizvodnji na dnevnoj bazi. Kraljevina trenutno troši 3,2 milijuna barela dnevno.

Potražnja za električnom energijom u toj pustinjskoj zemlji raste osam posto godišnje, a očekuje se da će se utrostručiti do 2032. godine. Iz proračuna za 2011. godinu ta kraljevina namjerava utrošiti 133 milijuna dolara u obnovljive izvore energije, navodi CNN.

Očekuje se da će prvo razviti solarnu energiju, dok će za razvoj nuklearne energije biti potrebno osam do deset godina.

Kako piše CNN, po pitanju nuklearne energije Saudijska Arabija se već konzultirala s nekoliko država te će najvjerojatnije koristiti mješavinu američkog, francuskog, britanskog, japanskog i korejskog iskustva.

Saudijski kralj Abdulah i Barack Obama

Saudijska Arabija naglašava da joj nije cilj samo kupovati ili uvoziti tuđa iskustva te prodavati vlastite energetske izvore, već teži razvoju industrije i istraživanjima koja se odnose na alternativne izvore energije.

Saudijska Arabija možda posjeduje četvrtinu svjetskih rezervi nafte, ali se suočava s problemom električne energije i vode, kako za industrijsku, tako i za kućnu upotrebu.

Iako je tržišna cijena nafte prošle godine bila gotovo 70 dolara po barelu, saudijske vlasti prodaju je za pet dolara po barelu za domaću upotrebu.

Mahmud Ahmadinedžad i kralj Abdulah

Zapadnjaci već trljaju ruke. Za njih je sve to veliki poslovni pothvat. Glavni izvođač radova na nuklearnom reaktoru je francuska tvrtka Areva. Tako je Pierre Lellouche, francuski tajnik za vanjsku trgovinu, već u posjetu Rijadu, dok je Francisco Sanchez, američki tajnik za međunarodnu trgovinu, na čelu izaslanstva za energiju i infrastrukturu.