ARBITRAŽNI SPORAZUM

Hrvatska opet kaska za Slovenijom

26.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Slovenija je tek korak do imenovanja svog člana arbitražnog suda koji će posredovati u sporu s Hrvatskom, a naša se Vlada rukovodi svojom starom maksimom 'kako ćemo, lako ćemo'

U Sloveniji već duže vrijeme traje javna rasprava oko izbora slovenskog člana peteročlanog arbitražnog suda koji će biti formiran temeljem Arbitražnog sporazuma Hrvatske i Slovenije radi rješenja graničnog spora.

Predsjednik slovenskog ustavnog suda i bivši istaknuti diplomat Ernest Petrič je prihvatio poziv slovenskog premijera Boruta Pahora za obavljanjem te dužnosti.

'Ocijenio sam da je u Sloveniji malo ljudi koji bi na arbitražnom sudu tu ulogu mogli odigrati bolje od mene', rekao je Petrič obrazlažući svoj pristanak za slovenske medije.

Hrvatska Vlada je za sada imenovala Maju Seršić, predstojnicu Katedre za međunarodno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, svojom predstavnicom pred arbitražnim sudom, ali se o hrvatskom članu peteročlanog suda još nije raspravljalo. Ona će biti tzv. agent koji će Hrvatsku operativno zastupati pred sudom, a iza nje će biti cijela plejada stručnjaka. Ministar vanjskih poslova misli da još nije došlo vrijeme da se Hrvatska bavi tim pitanjem.

'Rano je za to. Arbitražni sud će biti formiran tek kad Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju Europskoj uniji', rekao je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković za tportal.

Za sada, ako ne bude novoga probijanja rokova, Hrvatska bi pregovore trebala dovršiti u lipnju, a potpisivanje ugovora očekuje se na jesen. Onda bi počeli teći rokovi za provedbu Sporazuma o arbitraži. Prva stvar je odabir arbitara. Svaka stranka bira jednog arbitra kako želi, dok bi se preostala tri člana arbitražnog suda birala s liste kandidata koju sastavlja Europska komisija.