Svijet HUMAN RIGHTS WATCH

EU na udaru kritika zbog ljudskih prava

Europska unija ne uspijeva poduprijeti riječi djelima kako bi represivne režime natjerala na poštivanje ljudskih prava, tvrdi Human Rights Watch (HRW) u svom 21. redovitom godišnjem izvješću o ljudskim pravima, čije dijelove prenose u ponedjeljak svjetske agencije

HRW traži od bloka 27 da svoju diplomaciju osnaži djelima, a ne da sve ostane na riječima.

'Ritualna potpora 'dijalogu' i 'suradnji' s represivnim režimima je najčešće izlika da se po pitanju ljudskih prava ne radi baš ništa', kazao je u priopćenju izvršni direktor HRW-a Kenneth Roth.

'Europski 'konstruktivni dijalozi' su među najnečuvenijim primjerima tog globalnog trenda', kazao je Roth. Kao primjere takve jalove politike naveo je način na koji se EU postavio prema Uzbekistanu i Turkmenistanu, tvrdeći da je Unija propustila izvršiti snažniji pritisak na tamošnje vlade po pitanju ljudskih prava.

'Iako su europski sporazumi o suradnji s drugim zemljama uvjetovani poštivanjem osnovnih ljudskih prava, EU je zaključio značajan trgovinski sporazum s Turkmenistanom, vrlo represivnim režimom', stoji u izvješću HRW-a.

Na udaru kritika HRW-a i drugih udruga za ljudska prava našao se posebice predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso koji se sastao s uzbečkim predsjednikom Islamom Karimovim.

HRW od EU-a traži da učini više na zaštiti prava ilegalnih useljenika, ponudi bolje uvjete azila i da posebice bude svjesna ljudskih prava prilikom uvođenja novih protuterorističkih mjera i zakona.

HRW je slične kritike uputio i američkom predsjedniku Baracku Obami, uz ocjenu da se njegova administracija u drugoj godini mandata više posvetila pitanju ljudskih prava.

'Revolucija jasmina' u Tunisu, kojom je srušen režim Bena Alija, očitala je dobru lekciju i Europskoj uniji i SAD-u po pitanju njihovih odnosa sa svjetskim diktaturama, tvrdi HRW, ali i dodaje da je Obama ipak na kraju, za razliku od Francuza, reagirao i 'jasno se zauzeo za demokraciju'.

Oštre kritike nisu mimoišle ni Rusiju u kojoj je 'ozračje, kad su u pitanju ljudska prava, izrazito negativno', a angažman predsjednika Dimitrija Medvedeva HRW je ocijenio 'samo retoričkim'.

Što se Irana tiče, HRW navodi da vlasti rado pribjegavaju mučenju i prijetnjama prema svojim političkim protivnicima, podsjećajući da je tijekom predsjedničkih izbora iranska policija uhitila oko 6.000 ljudi.

Egipat se u izvješću najoštrije osuđuje zbog 'opće diskriminacije' kršćana Kopta i ostalih manjina. HRW Zapadu također zamjera jer je zbog nafte ostao nijem na najsurovija kršenja ljudskih prava u afričkim zemljama bogatim tim energentom, poimence navodeći Nigeriju, Ekvatorijalnu Gvineju i Angolu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još