BIJELI MARŠ

Belgijanci prosvjeduju jer nemaju vladu

23.01.2011 u 17:30

Bionic
Reading

Najmanje 15.000 Belgijanaca u nedjelju se okupilo u Bruxellesu prosvjedujući zbog političke krize u zemlji, koja je bez vlade iako je od izbora prošlo sedam i pol mjeseci, što je rekord u Europi, prenosi AFP

Prvi put nakon održanih parlamentarnih izbora u lipnju 2010. koji su rezultirali sadašnjim političkim stanjem, stanovnici Belgije prosvjedima izražavaju svoje nezadovoljstvo.

'Što želimo? Želimo novu vladu!', skandirali su prosvjednici, većinom mladi. Organizatori su prosvjed nazvali 'bijeli marš', po uzoru na jedan od najvećih prosvjeda organiziranih u Belgiji, onaj protiv pedofila Marca Dutrouxa, koji je svojdebno okupio oko 300.000 ljudi. Većina prosvjednika bila je odjevena u bijele kombinezone.

Inicijativu za demonstracije pod engleskim nazivom 'Shame' (sramota) pokrenula je skupina studenata s flamanskog Slobodnog sveučilišta u Bruxellesu. Organizatori skupa prije nekoliko dana su istaknuli da su politički potpuno neutralni te da jedino žele formiranje vlade u Belgiji.

'Umorni smo od toga da još nema vlade. Želimo prodrmati stvari i natjerati političare da reagiraju'. 'Mi nismo ni za Belgiju ni protiv Belgije. Nismo ni unionisti, ni separatisti. Pod svaku cijenu želimo sačuvati našu neutralnost', najavili su prije par dana organizatori, pozvavši sudionike demonstracija da ne nose nikakve zastave, ni bilo kakve simbole iz kojih bi se mogla odrediti njihova politička ili socijalna pripadnost.

Belgija je već oborila europski rekord najduže političke krize koji je držala Nizozemska, zemlja kojoj je 1977. trebalo 208 dana za formiranje nove vlade. Na izborima u svibnju najviše je glasova dobila stranka koja se zauzima za nestanak Belgije - Novi flamanski savez (NVA). NVA, koja traži postupno razdruživanje Belgije, dobila je najviše glasova u sjevernoj belgijskoj regiji Flandriji u kojoj živi šest od 10,5 milijuna belgijskih stanovnika.

Na frankofonoj strani, u Valoniji i u bruxelleskoj regiji, najviše glasova osvojila je Socijalistička stranka (PS). Svi dosadašnji pokušaji formiranja savezne vlade nisu daleko odmakli, jer se flamanske i valonske stranke ne mogu dogovoriti oko budućnosti zemlje