NA PUTU OPORAVKA

Smanjen gubitak Bank of America

21.01.2011 u 22:04

Bionic
Reading

Najveća američka banka Bank of America izvijestila je u petak da je i u četvrtom tromjesečju poslovala s neto gubitkom, u visini 1,2 milijarde dolara, navodeći kao razlog veliki trošak u segmentu stambenog kreditiranja i osiguranja

Time je gubitak ipak smanjen u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je iznosio 7,3 milijarde dolara.

U cijeloj prošloj godini banka je zabilježila gubitak od 2,2 milijarde dolara, ili 37 centi po dionici, u usporedbi s gubitkom od 29 centi po dionici u 2009. Prošlogodišnji je minus povezan troškom ukupne vrijednosti 12,4 milijarde dolara.

Ukoliko se isključe gubici u četvrtom tromjesečju u visini dvije milijarde dolara, nastali otpisom nematerijalne imovine u razdoblju sloma tržišta nekretnina, Bank of America poslovala je s dobiti od 756 milijuna dolara. U tom bi slučaju dobit po dionici iznosila četiri centa.

Prihodi su u četvrtom tromjesečju umanjeni za 11 posto i iznosili su 22,67 milijardi dolara.

Bank of America bila je među najteže pogođenim bankama tijekom financijske krize koja je uslijedila nakon kolapsa investicijske banke Lehman Brothers u rujnu 2008. Vlada joj je pomogla sa 45 milijardi dolara, koje je banka vratila prošle godine.

Posebno je teško pogođen bio njezin segment hipotekarnih zajmova, pri čemu je banka bila prisiljena otkupljivati problematične hipoteke od vladinih osiguravatelja Fannie Mae i Freddie Mac

I rezultati za četvrto tromjesečje uključuju rezervacije u visini 4,1 milijardu dolara za 'preostale i buduće zahtjeve za otkupom hipoteka'.