Svijet NASTAVLJENI PROSVJEDI

Tunižani ne žele prihvatiti 'novu' vladu

Protuvladini prosvjednici u petak su u Tunisu izašli na ulice u sklopu trodnevne žalosti za desecima ubijenih tijekom prosvjeda koji su rezultirali svrgavanjem s vlasti predsjednika Zine al-Abidine Ben Alija

Tuniska prijelazna vladi koja je preuzela vlast pošto je prošli tjedan Ben Ali pobjegao u Saudijsku Arabiju uslijed nereda u zemlji, suočila se s nastavkom prosvjeda građana koji su bijesni jer u kabinetu još uvijek sjede pripadnici 'stare garde'.

Nekoliko stotina prosvjednika mirno je u petak prošlo središtem Tunisa, kao i ispred upravne zgrade tvrtke u vlasništvu države - Tunisian Transport Company, tražeći odlazak s dužnosti visokih dužnosnika iz razdoblja Ben Alijeve uprave. Okupljeni u središtu Tunisa izvikivali su: 'Nećemo prihvatiti ovu vladu, nikad je ne namjeravamo prihvatiti!'

Jedan od zaposlenika tvrtke kazao je za Reuters kako je 'tvrtka korumpirala ljude' te je kazao kako smatra 'da je vrijeme da zaposlenici zatraže svoja prava'.

'Ne namjeravamo više šutjeti. Ova manjina mora otići', rekao je nezadovoljni zaposlenik.

Prosvjedi su održani diljem zemlje - u jugozapadnome gradu Gafsi, obalnome gradu Sfaxu i na krajnjem jugu zemlje. U četvrtak je najavljena trodnevna žalost za žrtvama nereda koji Tunis potresaju već tjednima. Vlada je izvijestila da je od početka sukoba ubijeno 78 osoba, a UN raspolaže podatkom o stotinu mrtvih.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još