ZLOSTAVLJANJE I UBOJSTVA

Čelnik Armije BiH osuđen zbog ratnih zločina

21.01.2011 u 19:01

Bionic
Reading

Bivši časnik Armije Bosne i Hercegovine Šefik Alić osuđen je na deset godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad četvoricom zarobljenih pripadnika vojske pobunjenih Srba u Hrvatskoj, objavio je u petak Sud BiH

Alić, koji je tijekom rata obnašao dužnost pomoćnika zapovjednika 505. brigade Petog korpusa Armije BiH zaduženog za sigurnost, proglašen je krivim za sudjelovanje u zlostavljanju i ubojstvu ratnih vojnih zarobljenika.

U obrazloženju presude se navodi kako je četvoricu pripadnika vojnih postrojba pobunjenih Srba iz Hrvatske, zarobljenih u kolovozu 1995. godine tijekom operacije 'Oluja', ubila osoba čije je ime Al Harbi Tewfik i koji je bio 'neregularni vojnik', a Alić iako odgovoran za sigurnost zarobljenika nije ništa učinio da ih zaštiti i spriječi njihovu likvidaciju.

U prvostupanjskom postupku vođenim pred Sudom BiH Šefik Alić je bio oslobođen odgovornosti po ovoj optužnici, no ta je presuda na zahtjev tužiteljstva BiH ukinuta, a u ponovljenom suđenju Alić je proglašen krivim.