RIBARSKO PRIGOVARANJE

Hrvatskom veleposlaniku prosvjedna nota Slovenije

21.01.2011 u 13:03

Bionic
Reading

Hrvatskom veleposlaniku u Sloveniji Svjetlanu Berkoviću u petak je uručena prosvjedna nota Republike Slovenije vezana uz novi pravilnik o granicama u ribolovnom moru Republike Hrvatske, saznaje u petak Hina u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatskom veleposlaniku uručena je slovenska prosvjedna nota, doznaje se u MVPEI-u te ističe da je dogovorom hrvatske premijerke Jadranke Kosor i predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora, te sporazumom o arbitraži, određeno da niti jednim dokumentom i postupkom poduzetim jednostrano od bilo koje strane, nakon 25. lipnja 1991. godine, neće biti pridan pravni značaj pri izvršavanju zadaća Arbitražnog suda, niti će takav dokument ili postupak obvezivati bilo koju stranu u sporu te ni na koji način ne može prejudicirati odluke.

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja već je izvijestilo javnost da se novim pravilnikom ne prejudicira granica, dodaju u MVPEI-u.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da hrvatski pravilnik o granicama ribolovnih područja "nema pravnog učinka" na arbitražni postupak kojim će biti riješen hrvatsko-slovenski granični prijepor, ali da je ipak riječ o jednostranom koraku zbog kojega će Slovenija u petak poslati službenu prosvjednu notu.