SVJETSKA DOMINACIJA

Kina nacionalizirala 11 rudnika rijetkih metala

20.01.2011 u 15:10

Bionic
Reading

Kina je nacionalizirala jedanaest rudnika rijetkih metala u sklopu nastojanja Pekinga da konsolidira tu industriju, koji bi po mišljenju analitičara mogao potaknuti poskupljenje tih važnih sirovina za tehnološku industriju.

Vlasti su se usredotočile na rudnike u istočnoj provinciji Jiangxi, bogatoj rijetkim metalima, kako bi osigurale "zaštitu i razuman razvoj" tog sektora, objavilo je ovog tjedna ministarstvo za resurse.

U ponedjeljak je ministarstvo izvijestilo da će jedanaest rudnika ukupne površine 2.534 četvorna kilometara činiti prvu u nizu planiranih državnih rudarskih zona za rijetke metale.

Analitičari smatraju da je nacionalizacija rudnika ključni korak u smjeru konsolidacije rascjepkane industrije na jugu zemlje i da će vjerojatno rezultirati poskupljenjem tih sirovina.

Kina inače proizvodi više od 95 posto rijetkih metala u svijetu i postrožila je nadzor nad proizvodnjom rezanjem izvoznih kvota, podizanjem izvoznih poreza i zatvaranjem rudnika štetnih za okoliš.

Takvi potezi Pekinga potaknuli su zabrinutost u inozemstvu da Kina zloupotrebljava svoju tržišnu dominaciju u tom segmentu koji je ključan za proizvodnju čitavog niza tehnološki razvijenih proizvoda, od turbina koje pokreće vjetar do tv-prijemnika ravnih ekrana.