Svijet REVOLUCIJA U TIJEKU

Policija u Tunisu pucnjevima tjera prosvjednike

Tuniska policija u četvrtak je pucnjevima u zrak pokušala rastjerati stotine prosvjednika koji traže ostavke ministara povezanih s režimom bivšeg predsjednika Zinea al-Abidinea Bena Alia.

Prosvjednici, okupljeni pred sjedištem stranke RCD koja je desetljećima vladala zemljom, odbili su se povući nakon što je policija zapucala s druge strane metalne ograde. Slični prosvjedi održavaju se u još nekoliko gradova.

Prosvjednici izvikuju parole poput "Nakon Ben Alia i njegove supruge, želimo srušiti i njihove lopove" i "Vlada odlazi".

Središnji odbor Alieva RCD-a raspušten je, objavila je državna televizija pojasnivši da je ta odluka donesena nakon što su brojni članovi odbora, među njima i nekoliko ministara, istupili iz stranke pod pritiskom oporbe. Sama stranka nastavit će s djelovanjem, navodi se u izvješću televizije.

Ministri u prijelaznoj vladi istupili su iz RCD-a kako bi obnovili svoju vjerodostojnost, a nakon što su četvorica oporbenih ministara napustila kabinet tražeći da iz njega istupe članovi RCD-a.

Novi udarac vladi predstavlja izlazak još jednog nižerangiranog ministra u utorak. "Odstupam s dužnosti u višem interesu zemlje u ovome teškom trenutku, kako bi pomogao izlasku iz krize i demokratskoj tranziciji", rekao je ministar bez portfelja Zuheir M'Dafar.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još