SLUČAJ SLAVONSKI BROD

Hoće li zagađenje posvađati Hrvatsku i BiH?

20.01.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Nakon što su u javnost dospjeli podaci da su granične vrijednosti sumporovodika u zraku bile prekoračene čak 41 put, ponovno je aktualiziran problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. Kao glavni krivac prozvana je Rafinerija nafte u Brodu s druge obale Save, zbog čega je problem Brođana poprimio međunarodne razmjere. U njegovo su se rješavanje stoga uključili i predsjednik Josipović i MVPEI

Iz bosanske Rafinerije nafte pak tvrde da je zrak čist i da su sve izmjerene vrijednosti u dozvoljenim granicama.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara smatra da su građani tog grada koji, kako tvrdi, već mjesecima udišu onečišćeni zrak, zapostavljeni od strane nadležnih državnih institucija.

'Predsjednik Josipović je rekao da će se osobno angažirati oko požurivanja rješavanja problema. Predstavnici Rafinerije bili su u Uredu predsjednika i krajem prošle godine te su obećali da će raditi na tome da se ugrade potrebni filteri. Teško je pak očekivati konkretne pomake ukoliko se u cijelu priču ne uključi i Vlada RH, koja je po Ustavu dužna štititi zdravlje hrvatskih građana', rekao je za tportal Mirko Duspara.

Dodao je da će, ukoliko ne dobije potrebnu potporu hrvatskih institucija, krenuti prema međunarodnim sudovima, budući da je i BiH potpisnica svih međunarodnih konvencija, te se stoga mora pridržavati propisa. Problem je međutim to što mjerna stanica u Slavonskom Brodu, koja je lani puštena u pogon, još uvijek ne mjeri benzene, što je, kako ističe Duspara, jedini službeni dokaz o onečišćenju zraka iz Rafinerije.

IZ RAFINERIJE TVRDE - ZRAK JE ČIST!

Kako bismo doznali što o cijeloj priči kaže i prozvana strana, uputili smo upit direktoru Rafinerije nafte Sergeju Kraščuku. Iz službe za odnose s javnošću Optima grupe dobili smo odgovor u kojemu stoji da se u radu poštuju sve zakonske regulative zaštite životne sredine te da im ekološki standardi predstavljaju prioritet.

'Monitoring životne sredine za Rafineriju obavljaju ovlaštene, licencirane institucije. Izmjerene vrijednosti emisija dimnih plinova iz kotlova i procesnih peći, kao i kvaliteta zraka su u dozvoljenim graničnim vrijednostima prema Pravilniku o graničnim vrijednostima emisije u zraku iz postrojenja za sagorijevanje', stoji u priopćenju Optima grupe.

VELEPOSLANIK BIH POZVAN U MVPEI

Budući da je riječ o međunarodnom problemu, provjerili smo da li se i na koji način u njegovo rješavanje uključilo Ministarstvo vanjskih poslova. To je ministarstvo još u travnju 2010. Brodsko-posavska županija izvijestila o zabilježenim onečišćenjima zraka na mjernim postajama u Slavonskom Brodu, a na prekoračenje koncentracije štetnih tvari prije nekoliko je dana ponovno dopisom upozorio gradonačelnik Slavonskog Broda.

'Putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu sva relevantna ministarstva i institucije Bosne i Hercegovine upozorena su na kontinuirani problem i ponavljanje situacija prekoračenja graničnih vrijednosti onečišćenja. O potrebi žurnog rješavanja situacije, te postupanju u skladu s međunarodnim konvencijama o zaštiti okoliša više smo puta razgovarali s predstavnicima BiH na različitim razinama, pri čemu redovito ističemo i potrebu usklađivanja sa standardima Europske unije', stoji u odgovoru koji smo primili iz MVPEI-ja.

Ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i jugoistočnu Europu Davor Vidiš pozvao je jučer u MVPEI veleposlanika BiH u RH Vladimira Raspudića. Izvijestio ga je o ponovnom onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu, nastalom zbog proizvodnje u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu te o novim prekoračenjima graničnih i tolerantnih vrijednosti sumporovodika, zatraživši da se angažira oko žurnog rješavanje spomenutog problema.

UBOJITI PLIN IZ BIH

Jučer je u Slavonskom Brodu sazvana i sjednica županijskog stožera za zaštitu i spašavanje. Brodsko-posavski župan Danijel Marušić uputio je pismo Milovanu Čereku, načelniku općine Brod u BiH u kojemu stoji da su zabilježena učestala odstupanja sumporovodika i sumpor-dioksida od granične vrijednosti te se ističe da je izvor zagađenja zraka Rafinerija nafte.

'Situacija je vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća, jer su nam poznate posljedice koje spomenuti plinovi izazivaju po zdravlje građana, a nerijetko uzrokuju i neizlječive bolesti. Nisu samo u pitanju zdravstveni problemi građana Slavonskog Broda, već i građana s druge strane Save, Broda i susjednih naselja u BiH', stoji u županovom pismu.

Načelnika Čereka pozvao je na suradnju, jer, kako navodi, zagađeni zrak ne bira žrtve i svi su potencijalni bolesnici. Od Čereka je zatražio da potakne nadležne institucije na suradnju s državnim i međudržavnim tijelima, kako bi problem zagađenja zraka bio uspješnije riješen na zadovoljstvo stanovnika s jedne i druge obale Save.