SKANDAL U NIZOZEMSKOJ

Bolesni mladić tri godine vezan za zid

20.01.2011 u 11:49

Bionic
Reading

Nizozemska javnost je u šoku nakon što je na televiziji prikazan prilog o neljudskim uvjetima u kojima se u jednoj psihijatrijskoj ustanovi drži mladića s teškoćama u razvoju

Brandon van Ingen vjerojatno nije svjestan da je proteklih dana postao najpoznatije ime u Nizozemskoj. Ovaj 18-godišnjak s posebnim potrebama smješten je u ustanovu Herren Loo u gradiću Ermelo, a tamo ga drže u samici, već tri godine zavezanog za zid! Brandon oko trupa ima čudnu napravu s čije zadnje strane ide uzica prema priključku u zidu, a mogući radijus njegovog kretanja iznosi tek metar i pol. 18-godišnjaka se također već godinama ne pušta na svježi zrak i jedino čega je svjestan je njegova mala ćelija i uzica na kojoj se nalazi.

Sve to je na nizozemskoj televiziji otkrila zaposlenica ove ustanove Iris Mourtis, koja više nije mogla podnijeti da se mladića drži zavezanog kao psa, a snimke uvjeta u kojima živi šokirale su javnost, ali i političare. Socijaldemokrati su zato pokrenuli parlamentarnu raspravu o tome kako se odnositi prema psihijatrijskim pacijentima, koji su također ljudi. Ravnatelj psihijatrijske ustanove u kojoj se nalazi Brandon van Ingen, dr. Frank van der Linden, smatra da nema ništa sporno u načinu na koji se tretira mladića s teškoćama u razvoju: 'On pati od rijetke kombinacije psihičkih poremećaja, te je zbog vrlo kompleksnog stanja pacijentu potrebno ograničiti slobodno kretanje.' Brandon je, tvrde u ustanovi, hiperaktivan, agresivan te predstavlja opasnost za sebe i druge, a njegovo ponašanje se ne može predvidjeti. Brandon se pušta s uzice kada je vrijeme spavanja.

Ipak, drukčiju verziju događaja ispričale su medicinska sestra Iris Mourtis i Brandonova majka Petra van Ingen, koje tvrde da se mladića nikad ne pušta iz ćelije te da s njime mogu izaći na kraj bolničari snažnije tjelesne konstitucije. Stručnjaci također tvrde da postoje humanije metode brige o zahtjevnim pacijentima, a da ih se ne veže za zid, ali i da je to najvjerojatnije izraz očaja medicinskih radnika, koji nemaju dovoljno kapaciteta za humanu brigu o teškim psihijatrijskim slučajevima. Potaknuti pričom o  Brandonu van Ingenu, nizozemski mediji su dublje istražili tematiku te otkrili da se u sličnim uvjetima, zavezane za zid, drži još četrdeset osoba u psihijatrijskim ustanovama diljem zemlje.

Skandal u Nizozemskoj