Svijet MINISTRICA TVRDI

'Islamofobija je društveno prihvatljiva u Britaniji'

Sayeeda Hussain Warsi, konzervativka i ministrica bez portfelja u britanskoj vladi, tvrdi da su predrasude o muslimanima prihvaćene kao normalna pojava u Velikoj Britaniji, piše Guardian

Britanski Guardian piše da Sayeeda Hussain Warsi, britanska odvjetnica i političarka pakistanskih korijena te prva muslimanka u britanskoj vladi, tvrdi da je islamofobija postala društveno prihvatljiva u Velikoj Britaniji.

Warsi će održati govor na Sveučilištu Leicester te se očekuje da će podići glas zbog predrasuda protiv muslimana koje su danas u očima mnogih Britanaca 'normalna pojava'.

Također će se založiti protiv podjele muslimana na 'umjerenjake' i 'ekstremiste', za koju tvrdi da potiče dodatno nerazumijevanje i netoleranciju.

Warsi će također istaknuti da teroristička djela koja su počinila nekolicina muslimana ne bi trebala stigmatizirati islam u cijelosti. Pozvat će i muslimanske zajednice da se jasnije ograde od onih koji posežu za nasiljem.

ukhomeoffice Sayeeda Hussain Warsi
'One koji počine kaznena djela terorizma u našoj zemlji društvo treba odbaciti, a njihova djela se ne smiju koristiti kao prilika da se o svim muslimanima razmišlja na takav način.'

Na pitanje o podjeli muslimana na 'umjerene' i 'ekstremne', Warsi navodi primjer: 'Djeca u školi često kažu 'susjedi su muslimani, ali nisu tako loši'. Isto je i kada na ulici ugledaju ženu koja nosi burku. Prolaznici odmah imaju predrasude.'

Određenu odgovornost snose i mediji koji su pridonijeli tome da je Britanija sve manje tolerantno mjesto za vjernike.

Warsi je pitanje islamofobije iznijela pred papu Benedikta XVI tijekom njegova posjeta Velikoj Britaniji prošle godine, pozivajući ga da 'poradi na boljem razumijevanju između Europe i njenih muslimanskih građana', piše Guardian.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još