KRALI ZLATO I NAKIT

U Tunisu uhićena 33 člana obitelji bivšeg predsjednika

19.01.2011 u 23:08

Bionic
Reading

Zbog sumnje da su počinili 'zločine protiv Tunisa' uhićena su 33 člana obitelji svrgnutog tuniskog predsjednika Zin el Abidina Ben Alija, izvijestila je tuniska televizija, prikazavši zlato i nakit koji su, kako je rečeno, nađeni u njihovom posjedu, uključujući zlatnu ogrlicu i naušnice optočene dragim kamenjem

U međuvremenu, broji se mrtve. 'Više od 100 osoba ubijeno je u posljednjih pet tjedana u Tunisu u sukobima, prema informacijama UN-a', kazala je u srijedu UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava Navy Pillay. Gotovo istovremeno, tajnik Arapske lige upozorio je regionalne čelnike okupljene na gospodarskom summitu u u Šarm el-Šeiku na ekonomske i političke teškoće koje su izazvale pobunu u Tunisu, ali također nezapamćeno nezadovoljstvo u drugim arapskim zemljama.

'U moj ured stigle su informacije o više od stotinu ubijenih tijekom posljednjih pet tjedana. Tijekom vikenda bilo je samoubojstava te nereda u zatvorima', rekla je Pillay na konferenciji za novinare.

Prema službenim informacijama tuniskih vlasti, u posljednjih mjesec dana, koliko traju nemiri u zemlji, ubijeno je 78 osoba, a 94 su ranjene.

UN je odlučio poslati tim stručnjaka u Tunis, koji će istražiti događaje, koji su kulminirali nasiljem u zemlji te pružiti savjetodavnu pomoć novoj koalicijskoj vladi, rekla je Pillay. 'Grupa stručnjaka na teren bi trebala izaći idući tjedan.'

Osim masovnih prosvjeda u Tunisu zbog nezaposlenosti i političke represije kojima je okončana 23-godišnja vladavina predsjednika Zina al-Abidina Ben Alija, stanovnici arapskih zemalja žale se na visoku nezaposlenost te je prosvjeda i pokušaja samospaljivanja bilo i drugdje u regiji.

'U stanovnika arapskih zemalja pojavio se dosad neviđen stupanj bijesa', rekao je prvi čovjek Arapske lige Amr Musa i poručio da Tunis nije izoliran slučaj te bi regija iz njega morala izvući pouku.

Omar Hasan el-Bašir, predsjednik Sudana koji će vjerojatno izgubiti naftom bogati južni Sudan pošto se većina stanovnika te regije izjasnila za odcijepljenje, pozvao je kreditore da otpišu sudanske dugove.

'Sudan je upravo izišao iz sukoba i jasno je da mu kreditori trebaju dati povlašten položaj', drži El-Bašir.

Kairo: Još jedan Egipćanin pokušao se spaliti

Tridesetpetogodišnji Hazim Abdel Fatah, zaposlenik u državnoj tvrtki polio se benzinom ispred zgrade vlade u središtu Kaira, no ljudi koji su se ondje zatekli, spriječili su ga da realizira svoj naum, izvijestili su sigurnosni izvori.

Analitičari smatraju da je oko šest slučajeva samospaljivanja ili pokušaja samospaljivanja u Egiptu, posljedica sličnih problema poput onih koje su Tunišane potjerali na ulice.

Arapski dužnosnici odbacili su nagađanja da bi se tuniska pobuna mogla proširiti. Analitičari, međutim, drže da je 'revolucija jasmina' srušila uvjerenost da su arapski vođe, koji uživaju potporu vojske, imuni na narodno nezadovoljstvo.

Tuniska pobuna lišena je islamističkog utjecaja pa analitičari odbacuju i česte tvrdnje arapskih lidera da je njihova autoritarna vladavina brana protiv uvoza islamskog radikalizma.

Bez obzira što u Tunisu nema utjecaja radikalnog islama, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u Teheranu da se tuniski narod pobunio zato što je njihov predsjednik bio povezan sa Zapadom.

'Jednom rječju, Tunišani žele islamsko pravo', ustvrdio je Ahmadinedžad, javila je agencija AFP.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji svojom zemljom vlada već tri desetljeća, drži da su rast cijena i nezaposlenost proistekli iz svjetskih kretanja i zato su prioriteti osigurati hranu i boriti se protiv klimatskih promjena.