GENOCID U SREBRENICI

Izrael otvorio mogućnost izručenja Cvetkovića BiH

19.01.2011 u 19:17

Bionic
Reading

Okružni sud u Jeruzalemu u srijedu je odredio da bosanski Srbin i izraelski državljanin Aleksandar Cvetković ostane u pritvoru idućih mjesec dana, čime je otvoren put njegovu izručenju Bosni i Hercegovini koja ga traži kako bi mu sudila za genocid, objavio je izraelski tisak

Dnevnik Jerusalem Post navodi kako je sud odredio da Cvetković (42), koji je u sudnicu ušao lica prekrivena rukama, ostane u pritvoru tijekom postupka za izručenje.

Po pisanju tog lista, Cvetković je uhićen u utorak na temelju zahtjeva za izručenjem iz BiH, gdje je optužen za sudjelovanje u pokolju u Srebrenici u kojem je 1995. ubijeno više od osam tisuća muslimana.

Zahtjev za izručenje podnijela je vlada BiH 29. kolovoza prošle godine, a optužnica Cvetkovića tereti da je bio pripadnik streljačkog odreda koji je na poljoprivrednom dobru Branjevo nedaleko od Zvornika u srpnju 1995. smaknuo između 1000 i 1200 bosanskih muslimana.

Dnevnik Ha'aretz podsjeća da je to bilo jedno u nizu masovnih ubojstava počinjenih tijekom 10-dnevnog razdoblja rata u BiH koje se skupno naziva pokoljem u Srebrenici.

Cvetković je već bio ispitan pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, kad je tvrdio da je u navedeno vrijeme bio vozač i nije sudjelovao u ubojstvima. Njegov odvjetnik kažu kako on 'ustraje na svojoj nedužnosti'.

Aleksandar Cvetković
rođen je 1968. u BiH, a 2006. je sa ženom i djecom emigrirao u Izrael i dobio tamošnje državljanstvo zahvaljujući činjenici da mu je žena Židovka. Živio je u mjestu Carmiel gdje je do uhićenja radio kao radnik u tvornici i u građevini. Budući da u vrijeme počinjenja zločina nije živio u Izraelu ni bio njegov državljanin, u slučaju da bude osuđen u BiH neće imati pravo na služenje kazne u Izraelu.