RJEŠAVANJE STATUSA

Jelinčič: Odštete za 'izbrisane' su svinjarija

23.02.2009 u 18:28

Bionic
Reading

Nova slovenska vlada počela je u ponedjeljak izdavati dopunska rješenja o retroaktivnom priznavanju slovenskog domicila 'izbrisanim neslovencima' na temelju pravorijeka Ustavnog suda, što prijeti novim sukobom između vlade i stranke bivšeg premijera Janeza Janše koja najavljuje da će zbog toga tražiti ostavku ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal

LJUBLJANA - "Ministarstvo unutarnjih poslova danas je počelo izdavati pojedinačna dopunska rješenja za izbrisane u kojima piše da su imali pravo za stalni boravak i nakon 1992. godine", izjavila je na konferenciji za novinare ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal.

U prva tri mjeseca rješenja će dobiti 3000 "izbrisanih", izjavio je Bojan Ternovšek iz ministarstva unutarnjih poslova. Prema novim podacima koje je nedavno objavilo to ministarstvo, status "izbrisanih", odnosno ljudi koji 1991. godine nisu tražili ili nisu dobili slovensko državljanstvo, odnosi se na oko 25.000 osoba.

Oni su u veljači 1992. godine izbačeni iz registra stalnog stanovništva, nisu mogli ostvariti pravo na boravak, rad, socijalno ili zdravstveno osiguranje uz objašnjenje tadašnjeg ministra unutarnjih poslova da su se svojih prava odrekli.

Slovenski ustavni sud u dva je navrata donio pravorijek prema kojemu taj postupak nije bio u skladu sa zakonom, a Slovenija je proteklih godina u vezi s tim pitanjem bila i pod pritiskom udruga za ljudska prava te Vijeća Europe.

"Bilo je krajnje vrijeme da država počne ispravljati tu sramotu", rekao je u ponedjeljak bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, pozdravljajući odluku vlade i ministarstva unutarnjih poslova.

I Kučan i ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal smiruju slovensku javnost koju stranke koje se protive izdavanju rješenja "izbrisanima" pokušavaju uvjeriti da bi država mogla bankrotirati ako tim ljudima bude isplaćivala odštete za materijalni gubitak koji im je uzrokovan.

Na najave oporbenih stranaka da će tražiti njezinu ostavku zbog izdavanja rješenja izbrisanima, Katarina Kresal je izjavila da bi ako se to dogodi u Europi tako prvi put jedan ministar ostao bez posla jer je poštovao odluku ustavnog suda.

Odlukom da se izbrisanima počnu izdavati rješenja o stalnom boravku za natrag osobito je ogorčena ekstremna desnica i populističke organizacije.

"Radi se o pravoj svinjariji, a odštete bi moglo dobiti i 200.000 južnjaka, što je prava pljuska nama Slovencima", rekao je Jelinčič na konferenciji za novinare, tražeći da se odluka o vraćanju neslovenaca u slovenski registar stanovništva opozove.