BALKANSKI PRESEDAN

Progon mitropolita Amfilohija zbog govora mržnje

19.01.2011 u 15:54

Bionic
Reading

Crnogorsko više državno tužiteljstvo podnijet će tijekom dana zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohija Radovića zbog govora mržnje, javili su u srijedu crnogorski mediji, pozivajući se na priopćenje tužiteljstva s napomenom da 'ovaj zahtjev ne isključuje mogućnost kaznenog gonjenja, budući da je mitropolit Amfilohije u kontinuitetu na javnim nastupima govorio jezikom mržnje'

'Više državno tužiteljstvo u Podgorici je ocijenilo da su riječi mitropolita Amfilohija kojim se obratio vjernicima i javnosti uopće u vezi s crkvom na Rumiji i crnogorskog jezika, predstavljaju govor mržnje, koji sadrži elemente prekršaja iz člana 17 Zakona o javnom redu i miru kojim je propisano da će se kazniti onaj koji na javnom mjestu govorom povrijedi rasne, nacionalne i vjerske osjećaje', stoji u priopćenju.

Mitropolit Amfilohije je za pravoslavni Božić prokleo sve one koji pokušaju srušiti inače nezakonito postavljenu metalnu crkvu na planini Rumiji, iznad Bara.

'Tko srušio taj hram, Bog ga srušio i njega i njegovo potomstvo i časni krst mu sudio', kazao je tada, za Božić, Amfilohije u Baru.

On je potom javno optužio Mehmeta Bardhija, zastupnika u crnogorskom parlamentu i čelnika Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori, da 'neprestano potiče bezumne ljude da učine isto ono što su učinili Turci', te je sve one koji traže da se ukloni metalna crkva s Rumije nazvao pripadnicima 'pasje vjere', a crnogorski jezik 'čirgilicom' i izmišljenim jezikom.

Nakon susreta s novim premijerom Igorom Lukšićem, mitropolit Amfilohije je i zaprijetio da 'bude li crkva srušena, to može izazvati rušenje neke od džamija, da ne kažemo krvoproliće na vjerskoj osnovi'.

'To su sve razlozi što je Više državno tužiteljstvo Crne Gore dalo inicijativu za pokretanje prekršajnog postupka protiv mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija (a možda i kaznenog) držeći da je riječ o govoru mržnje', kazala je tužiteljica Vesna Jovićević