MEDVEDEVLJEV SAVJETNIK

Presuda Hodorkovskom uplašit će strane ulagače

19.01.2011 u 15:54

Bionic
Reading

Kremlj je u srijedu priznao da bi nova presuda bivšem naftnom magnatu Mihailu Hodorkovskom mogla naštetiti investicijskoj klimi u Rusiji, tjedan dana prije početka foruma u Davosu na kojemu će se okupiti svjetska poslovna elita

U razgovoru koji je objavio portal Gazeta.ru, gospodarski savjetnik ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Arkadij Dvorkovič upozorio je da će presuda izrečena koncem prosinca nedvojbeno uplašiti strane ulagače.

'Mislim da će si velik dio međunarodne zajednice postaviti ozbiljna pitanja i da će se pojačati strah zbog rizika koji donosi poslovanje u Rusiji', rekao je.

Hodorkovskom i njegovu glavnom poslovnom suradniku Platonu Lebedjevu koji su u pritvoru od 2003, a 2005. su osuđeni na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog prevare i utaje poreza, pritvor je produljen do 2017. nakon drugog suđenja koji je međunarodna zajednica pozorno pratila.

'Ta ćemo pitanja postaviti svim članovima ruskog izaslanstva (u Davosu) i vidjet ćemo kakvo je mišljenje ulagača', dodao je Dvorkovič.

Medvedev treba održati nastupni govor u Davosu.

Mnogi promatrači ocjenjuju da je drugo suđenje Hodorkovskom bilo politički obračun odveć neovisnom poslovnom čovjeku koji se nije slagao s Putinom, u kojemu je njegovoj naftnoj tvrtki Jukosu oduzeta sva imovina.

Presudu su kritizirale mnoge zapadne zemlje, napose Washington, koje su je nazvale udarcem načelima pravne države i planovima za modernizaciju Rusije.

Polemika o Hodorkovskom i njegovoj bivšoj tvrtki zaoštrila se ovih dana nakon što su u petak britanski British Petroleum (BP) i ruska državna tvrtka Rosneft potpisali ugovor o iskorištavanju nalazišta nafte na Arktiku.

Rosneft, danas najveći proizvođač nafte u Rusiji, ojačao je zahvaljujući preuzimanju imovine Jukosa koji je tada pao u stečaj, na kontroverznoj dražbi koju je organizirala država.

Dvorkovič je pak pohvalio taj ugovor koji predviđa međusobnu razmjenu vlasničkih udjela nakon koje će Rosneft imati pet posto kapitala BP-a, a BP 9,5 posto kapitala Rosnefta.