PROSVJEDI SE NASTAVLJAJU

Vlada priprema opći oprost u Tunisu

19.01.2011 u 15:32

Bionic
Reading

Više tisuća Tunižana prosvjedovalo je u srijedu u središtu Tunisa protiv nove prijelazne vlade koja će prvu sjednicu održati u četvrtak i na njoj pripremiti zakon o općem oprostu, prenose agencije

Prosvjedi, koji su prije mjesec dana počeli protiv visoke nezaposlenosti, korupcije i represije, a izazvali pad predsjednika Zina El Abidin Ben Alija, nastavljeni su u srijedu jer narod odbacuje bivše ministre u prijelaznoj vladi koja bi u roku od šest mjeseci trebala pripremiti izbore.

Prosvjednici su proširili popis svojih zahtjeva.

'Želimo novi parlament, novi ustav i novu Republiku', skandirali su ljudi ogorčeni jer je u prijelaznoj vladi dio ministara iz RDC-a, stranke svrgnutog predsjednika.

Na jednom je transparentu pisalo 'Ministar vanjskih poslova prijatelj je Trabelsijevih', obitelji supruge bivšeg predsjednika optužene da je upravo ona svojom gramzivošću uništavala zemlju.

Opkoljeni snagama interventne policije prosvjednici su je pozivali da im se pridruži.

'Policajče, ti si žrtva, sudjeluj s nama u pobuni', vikali su.

Nedžib Šebi, ministar zadužen za ruralni razvoj, najavio je da je prva sjednica nove vlade zakazana za četvrtak ujutro i na njoj će glavna tema biti opća amnestija.

Druga točka dnevnog reda bit će primjena načela odvajanja države od bivše vladajuće stranke, Demokratskog ustavnog okupljanja (RDC), koju velik dio Tunižana želi izbrisati s političke scene.

Odbjeglome tuniskom predsjedniku gostoprimstvo je pružila Saudijska Arabija, a njezin je ministar vanjskih poslova Saud Al-Fasal za televiziju u srijedu izjavio da je Ben Aliju 'nije dopuštena nikakva aktivnost protiv Tunisa sa saudijskog teritorija'.