HRABROST ILI OSVETA?

Bankar-zviždač pojavio se na švicarskom sudu

19.01.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Rudolf Elmer, bivši švicarski bankar koji je odučio podijeliti par slatkih tajni s Wikileaksom vezano za navodne kriminalne aktivnosti banke Julius Baer, pojavio se na sudu u Zurichu. Optužba – prisila i odavanje bankovnih tajni

Elmer je pokupio nogu iz podružnice banke Julius Baer na Kajmanskim otocima još 2002, no prije nego što je otišao pobrinuo s arhiviranje detalja na stotine offshore računa multimilijardera, međunarodnih tvrtki i hedge fondova. Godine 2007.Wikileaksu je donirao prvu seriju dokumenata, a prije nekoliko dana i drugu – dva CD-a na kojima se nalaze financijski detalji četrdesetak privatnih i pravnih osoba, od kojih su neki dobro poznati javnosti.

Glavni argument javnog tužiteljstva jest taj da je Elmer postao zviždač tek kada je dobio otkaz, čime efektivno ne zaslužuje titulu zviždača. U banci tvrde da ih je bivši zaposlenik prethodno ucjenjivao ukradenim podacima, a kao dokaz tužitelj je priložio email iz 2004. u kojem Elmer traži 37.000 eura za šutnju. Dalje navode kako je optuženi bankar prijetio nekim zaposlenicima faksom i elektroničkom poštom te da je odgovoran za svojedobnu lažnu uzbunu oko postavljene bombe u poslovnici.

Elmer proturječi optužbama tvrdnjom da su neistinite. Kako kaže, jedina mu je motivacija da svijet sazna na koji način banka skriva offshore račune i izbjegava plaćanje poreza.

Očekuje se da će sudac Sebastian Aeppli donijeti presudu tijekom današnjeg dana.