ZLOČIN STOLJEĆA

Irački nacionalni muzej ponovno otvoren nakon šest godina

23.02.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Irački nacionalni muzej, ponovno je otvoren u ponedjeljak, šest godina nakon što je gotovo potpuno opljačkan u kaosu nakon invazije na Irak koju su predvodile Sjedinjene Američke Države 2003.

Svečanost u muzeju, koji se za javnost otvara u utorak, predvodio je irački premijer Nuri al-Maliki, koji je kaos u kojem su opljačkane neke od najvrednijih umjetnina na svijetu nazvao "mračnim dobom kroz koji je prošao Irak", prenosi agencija Associated Press.

Muzej, izgrađen 1926., potpuno je obnovljen, većinom uz pomoć Italije, a u njemu se nalaze jedinstvene umjetnine i zbirke antikviteta iz doba drevne Mezopotamije, kolijevke sumerske, babilonske i asirske civilizacije, kojima čovječanstvo duguje pismo, pisane zakone i prve gradove.

Talijanski arheolog Giuseppe Proietti izjavio je kako je njegova zemlja s milijun eura pomogla da se obnove prostorije u kojima se nalaze zbirke umjetnina iz asirskog i islamskog doba.

Ministar turizma i starina Katan Abas na svečanosti je izjavio kako je od 15 tisuća ukradenih umjetnina svoje mjesto u muzeju ponovno pronašlo oko šest tisuća i precizirao kako je Iraku Sirija vratila 701 umjetninu, Jordan 2466, SAD 1046, dok su ostale vraćene iz drugih zemalja poput Švedske, Italije, Perua i Egipta, navodi AFP.

Najvećim krivcem za pljačku neprocjenjivih umjetnina mnogi smatraju SAD, jer američki vojnici nakon zauzimanja Bagdada ni na koji način nisu zaštitili muzej, već su stajali po strani dok su kradljivci odnosili sve što su fizički mogli ponijeti ili pljačkali zajedno s njima. Bivši kustos tog muzeja Donny George Amerikance je svojedobno optužio da su time što nisu zaštitili iračke muzeje i arheološka nalazišta počinili "zločin stoljeća".

Iako je dobar dio opljačkanih vrijednosti vraćen muzeju za mnogima se još traga, a neke se nalaze u stalnom postavu Metropoliten muzeja u New Yorku. 

"Zahvaljujem svim zemljama koje u sklopu međunarodne kampanje za povrat iračkog nasljeđa Iraku pružaju potporu i pomoć u nastojanju da pronađe svoje ukradene starine", rekao je premijer Al-Maliki.

"Želimo od ovog muzeja stvoriti endemsko mjesto za sve muzeje svijeta. Pred nama je dug put jer iračko tlo vrvi još neotkrivenim blagom", dodao je, pozvavši arheologe da od Iraka učine "Meku istraživanja" povijesti i čovječanstva.

"Svi koji su sumnjali da su Iračani kadri ponovno otvoriti svoj muzej, neka dođu i uvjere se", rekao je Abas, aludirajući na iračko ministarstvo kulture koje se protivilo ponovnom otvaranju muzeja, tvrdeći da je ono preuranjeno zbog neriješenih sigurnosnih problema.