OBNOVA, RAZVOJ I KORUPCIJA

Četiri ruska diplomata zbog banke izgubila imunitet

19.01.2011 u 11:06

Bionic
Reading

Da su se u Europskoj banci za obnovu i razvoj mnoge stvari događale ispod stola, čini se da pokazuje zahtjev ruskih vlasti za skidanjem imuniteta za četvero svojih diplomata koji su bili povezani s podružnicom banke u Londonu. Istraga je u tijeku

Premda još nije poznato za koja su djela točno osumnjičeni, ruske su vlasti u suradnji s britanskim ministarstvom vanjskih poslova zatražile ukidanje diplomatskog imuniteta za četvero ruskih službenika koji su radili u Europskoj banci za obnovu i razvoj ne bi li olakšali posao istražitelja obiju zemalja.

Za sada je među inkriminiranima poznato jedino ime Elene Kotove, koja je otpuštena iz nadzornog odbora banke gdje je sjedila od 2005.

Sve je rezultat interne istrage koja je pokazala da je četvero službenika djelovalo mimo pravila poslovanja. Banka je inače u vlasništvu 61 zemlje, osnovana je 1991. s misijom pomaganja bivšim komunističkim zemljama istočne Europe u prilagođavanju slobodnom tržištu. Radi se o pozamašnim ulaganjima – samo prošle godine investirala je 7,6 milijardi eura, od toga 2,3 milijarde na ruskom teritoriju.