VELIKA OČEKIVANJA

Hu Jintao stigao u SAD

18.01.2011 u 23:25

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Hu Jintao stigao je u utorak navečer u dvodnevni državni posjet SAD-u, a u zračnoj bazi Andrews u Marylandu kraj Washingtona, dočekao ga je američki potpredsjednik Joe Biden

Nakon obilaska počasne postrojbe američkih oružanih snaga i intoniranja državnih himni, kineski predsjednik uputio se prema Washingtonu, gdje će u Bijeloj kući imati privatnu večeru s predsjednikom Barackom Obamom

Kineskom predsjedniku u Washingtonu će biti ukazane najveće državničke počasti uključujući i državnu večeru u Bijeloj kući u srijedu, za razliku od 2006. kada je s predsjednikom Georgeom W. Bushom imao samo radni ručak.

Predsjednik Hu će u srijedu također imati radni ručak u State Departmentu, čiji je domaćin potpredsjednik SAD Joe Biden, zajedničku konferenciju za tisak s Obamom, zajedničko pojavljivanje na susretu američkih i kineskih poslovnih čelnika, te susret s republikanskim i demokratskim čelnicima Kongresa.

Huov posjet SAD-u događa se u vrijeme napetosti između dviju vodećih svjetskih sila oko gospodarskih, trgovinskih i sigurnosnih pitanja.

Kina je svjetska sila u nastajanju, s bruto nacionalnim proizvodom koji je trećina od američkih 14,6 tisuća milijardi dolara, ali bi po prognozama ekonomista do 2025. mogao premašiti američki BDP.

Kina je treći najveći trgovinski partner SAD-a, nakon Kanade i Meksika, no odnose obilježava neravnoteža s 334 milijarde dolara američkog uvoza u 2010. i samo 82 milijarde dolara američkog izvoza u Kinu, što će biti jedna od tema bilateralnih razgovora.

Također su najavljeni razgovori o problemu podcijenjenosti kineske valute juana i otvaranju kineskog tržišta za američke proizvode.

Kina je također i najveći američki vjerovnik, koji posjeduje oko 896 milijardi dolara obveznica ministarstva financija SAD-a.