NEDOSTATAK POTPORE

Cheney: Obama je predsjednik za jedan mandat

18.01.2011 u 19:21

Bionic
Reading

Bivši američki potpredsjednik Dick Cheney izjavio je u utorak da će Barack Obama biti predsjednik u samo jednom mandatu, zbog nedostatka potpore njegovoj politici, navodeći kao primjer reformu zdravstvu

'Kada je postao predsjednik, on je odabrao pravac djelovanja za koji nije imao toliko potporu kao što je mislio da ima', rekao je Cheney u intervjuu emitiranom u emisiji Today Show TV mreže NBC.

'Reforma zdravstvenoga sustava, povećanje vlade, povećanje deficita, to su sve slabosti koje vidim kod Baracka Obame', dodao je.

Bivši potpredsjednik ipak je pohvalio Obamu za način na koji je postupao vezano uz tragično masovno ubojstvo u Tucsonu u Arizoni, pretprošloga vikenda.

'Ja po prirodi nisam pristaša Obame, ali mislim da je to bio jedan od njegovih boljih poteza', rekao je Cheney, koji je najoštriji kritičar Obame među dužnosnicima prethodne administracije Georgea W. Busha

Nova anketa ABC News-a i The Washington Posta pokazale je rast Obamine popularnosti nakon tragičnih zbivanja u Tucsonu, gdje je u napadu na politički skup 22-godišnji napadač ubio šest a ranio 13 osoba, uključujući kongresnicu Gabrielle Giffords

Anketa pokazuje da 54 posto Amerikanaca sada odobrava način na koji Obama obnaša predsjedničku dužnost, što je njegova najviša ocjena u više od godinu dana, skok za pet postotaka od prošloga mjeseca, te za osam postotaka od rujna, kada je njegova popularnost bila na rekordno niskoj razini.

Govoreći o uzavreloj političkoj raspravi potaknutoj masovnim ubojstvom u Arizoni, Cheney je ustvrdio da američka politika zna biti prilično gruba s vremena na vrijeme, ali su političke borbe 'snaga američke demokracije'.

On nije želio ući u predviđanja o tome gdje će političke borbe dovesti Ameriku u 2012. godini.

Upitan o bivšoj guvernerki Aljaske Sarah Palin, Cheney je rekao da ona ima 'dosta sljedbenika', ali ju je izbjegao procijeniti kao mogućeg republikanskog predsjedničkog kandidata.

Umjesto toga, Cheney je kazao kako je njezin 'reality show', Aljaska Sarah Palin, 'vrlo dobar'.

Cheney se osvrnuo i na teškoće s njegovom pumpom koja pomaže rad srca, pokazujući kako na sebi nosi bateriju, pumpu i druge dijelove i dodao kako još nije odlučio hoće li tražiti presađivanje srca.