KARAMARKO I JANDROKOVIĆ TVRDE

'Švedska nije tražila pomoć u istrazi ubojstva Palmea'

18.01.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Švedska nikada nije od Hrvatske zatražila pomoć u istrazi ubojstva švedskog premijera Olofa Palmea, doznaje se danas u hrvatskim ministarstvima pravosuđa i unutarnjih poslova

Njemački politički magazin Focus objavio da je Palmea 1986. u Stocholmu ubio plaćeni ubojica kojega je unajmila jugoslavenska tajna služba (UDBA) kako bi diskreditirala Hrvate u dijaspori. Pozivajući se na svjedočenje Vinka Sindičića pred njemačkim državnim odvjetništvom i bavarskim Uredom za kriminalistiku 2008, Focus je objavio da ubojica, koji je u vrijeme ubojstva živio u Hamburgu, danas ima 65 godina i živi u Zagrebu, gdje radi u privatnoj zaštitarskoj tvrtki, no njegovo ime nije navedeno.

'Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo pravosuđa, Kraljevina Švedska nije nikada zatražila međunarodnu pravnu pomoć od pravosudnih tijela Republike Hrvatske sa svrhom vođenja kaznenog postupka protiv počinitelja toga kaznenog djela', izjavila je za Hinu glasnogovornica ministarstva Vesna Doranić

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec rekao je da isto vrijedi i za MUP i policiju, a na upit o tome hoće li se nakon članka u Focusu pokrenuti kakav postupak odgovorio je da policija to ne može učiniti samo na osnovi napisa i nagađanja u tisku.

'Policiji je za to potreban nekakav službeni zahtjev ili nalog', rekao je Borovec, dodajući da ga ona zasad ni od koga nije dobila.

U Državnom odvjetništvu RH nije se mogao dobiti nikakav komentar.

Švedskog premijera Olofa Palmea ubio je plaćeni ubojica kojega je unajmila jugoslavenska tajna služba (UDBA) kako bi diskreditirala Hrvate u dijaspori, objavio je njemački politički magazin Focus u najnovijem broju pozivajući se na svjedočenje Vinka Sindičića pred njemačkim državnim odvjetništvom i bavarskim Uredom za kriminalistiku.

Po pisanju njemačkoga magazina, Vinko Sindičić, suradnik bivše jugoslavenske tajne službe koji je proveo deset godina u zatvoru u Škotskoj zbog pokušaja ubojstva, njemačkim je istražiteljima početkom 2008. iznio neke ključne pojedinosti vezane uz atentat na švedskog premijera. Sindičić je navodno izjavio da je Palmeovo ubojstvo isplanirala srpska tajna služba u sklopu opsežne kampanje radi diskreditiranja Hrvata na koje je namjeravala svaliti krivnju za atentat.

Njemačka je već u prosincu 2008. godine cijeli zapisnik sa Sindičićeva ispitivanja dostavila Švedskoj, ali Stockholm nije poslao nikakvo povratno pitanje, što je Njemačku, kako navodi Focus, 'jako začudilo'.