PRVI PUT U POVIJESTI

Srpski zatvorski čuvari idu u štrajk

18.01.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Sindikalni lideri zatvorskih čuvara i prosvjetnih radnika u Srbiji najavili su štrajk istog dana – 28. siječnja

Sindikat zatvorskih čuvara u Srbiji najavio je danas da će 28. siječnja stupiti u generalni štrajk do ispunjenja njihovih zahtjeva za povećanjem zarada i isplatom dodatka od 10.000 dinara (709 kuna) za prosinac i siječanj.

To će biti prvi štrajk čuvara u srpskim zatvorima ikad javlja MondoMTS portal.

'Zaposleni u zatvorima će poštovati minimum procesa rada zbog sigurnosnih razloga i provodit će fizičko osiguranje zatvorenika, brinut će se o higijeni, šetnji, prijemu i otpustu osoba lišenih slobode', rekao je predsjednik Jedinstvene sindikalne organizacije zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji Dragoljub Kuridža.

Kako se dalje navodi, stražari u zavorima neće okrivljene voditi na suđenja, neće im omogućavati posjete odvjetnika i rodbine, neće primati pakete, niti će se brinuti o zatvorskim kantinama.

Sindikat zatvorskih čuvara traži izmjene nekih zakona i uredbi koji bi im popravili status, kao i popravljanje materijalnog položaja uz isplatu dodatka na plaću od 10.000 dinara (709 kuna) jer je to učinjeno za zaposlene u policiji i sudovima, rekao je Kuridža.

'Pojedini zatvori su stari i po više od 200 godina. Prenatrpani su i sigurnost čuvara je stalno ugrožena', naveo je Kuridža i napomenuo da u Europi na jednog čuvara ide jedan zatvorenik, dok u Srbiji na 11.500 zatvorenika radi 3.500 stražara.

On smatra da uvođenje elektronskih nadzora uz pomoć narukvica i alternativne sankcije neće riješiti problem prenatrpanosti zatvora, zbog, kako je naveo, velike kriminalizacije društva u kojem se, svake godine, u posljednjih pet godina, broj zatvorenika povećava za 1.000.