INZKO POLITIČARIMA BIH

'Iznevjerili ste povjerenje birača!'

18.01.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko upozorio je u utorak da su političari u toj zemlji neuspješnim pregovaranjem o uspostavi nove vlasti iznevjerili povjerenje što su im ga birači ukazali na izborima 3. listopada

'Neuspjehom da se postigne napredak u smjeru uspostave učinkovite vladajuće koalicije iznevjereno je povjerenje dano političkim liderima i njihovim strankama. Birači su na izborima 3. listopada 2010. glasovali za to da imaju vladu, a ne za beskrajne i jalove razgovore ili za još četiri

godine političkog zastoja i stagnacije', navodi se u Inzkovoj izjavi objavljenoj u Sarajevu nakon što predstavnici bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka ni u ponedjeljak nisu uspjeli postići dogovor o parlamentarnoj većini.

Dogovoreno je tek da se u sljedeća dva tjedna nastave konzultacije i pokuša utvrditi postoji li stranački blok koji može okupiti većinu zastupnika.

'Dok nema vlade, neće se otvarati nova radna mjesta, neće se riješiti pitanje niskog životnog standarda, neće ostvariti napredak u euroatlantskim integracijama, kao ni povesti pojačana borba protiv organiziranog kriminala i korupcije. Bosanskohercegovački političari moraju iskoristiti ovu priliku. U protivnom će jedino oni biti odgovorni za posljedice', izjavio je Inzko.

Pozvao je političke čelnike da ulože dodatni napor i usredotoče se na uspostavu vlasti, jer su izbori održani u listopadu i dalje najbolja prilika BiH za novi početak.

'Sljedeće četiri godine utjecat će na sljedećih 40 u BiH. U tom je smislu Europska unija ponovila da integracija u Uniju mora biti srž novih vladinih programa', istaknuo je Inzko.