MAKEDONSKA DIPLOMATSKA STRATEGIJA

Do međunarodnog priznanja pomoću – koke!

19.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Očito umorna od višegodišnjeg natezanja s Grčkom, makedonska diplomacija okrenula se novim taktikama u borbi za međunarodno priznanje zemlje pod ustavnim imenom

U utorak je, naime, ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje objavilo da je Bolivija postala 131. država koja je priznala Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom (Republika Makedonija).

Priznanje je uslijedilo nakon što je Makedonija podržala Boliviju u raspravi pred Vijećem sigurnosti UN-a na temu legalizacije žvakanja lišća koke. Makedoniju je potkraj prošlog tjedna pod ustavnim imenom priznao i Zimbabve, pa se u nekim makedonskim medijima zbijaju šale na temu mogućih ustupaka učinjenih ovoj afričkoj zemlji i njezinom dugovječnom diktatoru Robertu Mugabeu.

Bolivijski predsjednik Evo Morales zahvalio se Makedoniji, Egiptu i Kolumbiji što su podržali njegova višegodišnja nastojanja da ukloni razliku između kokaina i lišća koje se koristi kao sirovina u njegovoj proizvodnji. Ipak, s obzirom na to da se najveće svjetske sile (prije svega SAD) i dalje snažno protive legalizaciji žvakanja koke (ali i Evu Moralesu kao takvom), teško da će ovaj potez Makedonije biti blagonaklono promatran u međunarodnoj zajednici.

Također, nije najjasnije što je Makedonija htjela postići ovim potezom, jer su nominalno prioriteti njezine vanjske politike brz ulazak u euroatlanske integracije i rješavanje otvorenog pitanja s Grčkom. Samo priznanje ustavnog imena od što većeg broja zemalja u tom procesu do sada nije bilo od osobite pomoći – uostalom, čak i SAD priznaje Makedoniju pod ustavnim imenom, pa je nije uspio 'ugurati' u NATO.

Najprije će biti da je riječ o podgrijavanju dobrih odnosa s nesvrstanima – prije izvjesnog vremena, naime, u makedonskoj su se javnosti začuli glasovi da bi se u vremenima ekonomske krize trebalo okrenuti bogatim nesvrstanim zemljama poput Bahraina ili Saudijske Arabije. No teško da u arapskom svijetu netko žvače listove koke.