FOCUS TVRDI

Olofa Palmea je ubila Udba!

18.01.2011 u 09:24

Bionic
Reading

Švedskog premijera Olofa Palmea ubio je plaćeni ubojica kojega je unajmila jugoslavenska tajna služba Udba kako bi diskreditirala Hrvate u dijaspori, objavio je njemački politički magazin Focus u svom najnovijem izdanju pozivajući se na svjedočenje Vinka Sindičića pred njemačkim državnim odvjetništvom i bavarskim Uredom za kriminalistiku

Ubojica, koji je u doba Palmeova ubojstva živio u Hamburgu, danas ima 65 godina i živi u Zagrebu gdje radi u privatnoj zaštitarskoj tvrtki, piše Focus na temelju vlastitog istraživanja, ne navodeći njegovo ime.

Vinko Sindičić, suradnik bivše jugoslavenske tajne službe koji je proveo deset godina u zatvoru u Škotskoj zbog pokušaja ubojstva, iznio je neke ključne detalje vezane za atentat na švedskog premijera. Oružje kojim je ubojstvo počinjeno i koje do danas nije pronađeno bio je revolver tipa Smith& Wesson kalibra .357 magnum koji je brodom prokrijumčaren iz Sjedinjenih Država u Švedsku, rekao je Sindičić na saslušanju početkom 2008. godine. Palmea su u Stockholmu budno nadzirali i pratili agenti tadašnje jugoslavenske tajne službe i utvrdili propuste u osiguranju švedskog premijera. Popularni švedski socijaldemokratski političar Palme ubijen je 28. veljače 1986. godine nakon posjeta kinu u središtu Stockholma, a njegovo je ubojstvo šokiralo Europu.

Sindičić je, piše Focus, izjavio na saslušanju da je Palmeovo ubojstvo isplanirala srpska tajna služba u okviru svoje opsežne kampanje za diskreditiranje Hrvata na koje je namjeravala svaliti krivnju za atentat.

Njemačka je već u prosincu 2008. godine cijeli zapisnik Sindičićeva saslušanja dostavila Švedskoj, ali Stockholm nije poslao nikakvo povratno pitanje, što je Njemačku, kako navodi Focus, jako začudilo.