SADRŽAJ TAJAN

Optužnica za ubojstvo libanonskog premijera

17.01.2011 u 18:41

Bionic
Reading

Glavni tužitelj međunarodnoga Posebnog suda za Libanon (STL) podigao je u ponedjeljak optužnicu u okviru istrage o atentatu na bivšeg libanonskog premijera Rafica Haririja 2005. u Bejrutu, priopćio je sud

'Glavni tužitelj suda predao je predistražnom sucu optužnicu s dokaznim materijalom', rekao je voditelj sudske pisarne Herman von Hebel u priopćenju. 'Sadržaj optužnice zasad je tajan', dodao je on.

Sadržaj će ostati tajan još šest do deset tjedana, dok predistražni sudac, Belgijanac Daniel Fransen, ne prouči optužnicu i odluči ima li dovoljno dokaza na suđenje.

STL, osnovan 2007. na zahtjev Libanona na temelju UN-ove rezolucije, sudi odgovornima za napad kamionom punim eksploziva u kojemu su 14. veljače 2005. u središtu Bejruta ubijeni Rafic Hariri i još 22 osobe.

Neki za napad optužuju Hezbollah, moćnu šijitsku stranku, ali je njezin vođa Hassan Nasrallah u nedjelju navečer rekao da će se 'braniti' od svih optužba, ne rekavši kako.

Vlada libanonskog premijera Saada Haririja, Raficova sina, pala je u srijedu nakon ostavke ministara Hezbollaha i njihovih saveznika.

Hezbollah optužuje sud da sudjeluje u 'izraelsko-američkoj uroti' protiv njega i već mjesecima čini pritisak na Saada Haririja da ne prizna sud, što ovaj ne želi učiniti.