SLABA NAPLATA CESTARINE

Slovenija u minusu zbog vinjeta

23.02.2009 u 13:22

Bionic
Reading

Slovenski sustav naplate cestarine vinjetama prouzročio je potpuni slom: zbog slabe prodaje vinjeta Slovenija bilježi minus od 30 do 70 milijuna eura, što je pak dovelo do potpunog sloma slovenskog poduzeća za autoceste i programa financiranja izgradnje autocesta

Slovenija još uvijek neće ukinuti promašene vinjete, potvrdio je slovenski ministar prometa Patrick Vlačič, objašnjavajući da se sustav naplate cestarina ne može promijeniti preko noći.

Slovenija, otkriva Novi list, također neće moći sljedeće godine uvesti sustav satelitske naplate cestarine, budući da je riječ o velikom i skupom projektu, koji neće moći biti realiziran u tako kratkom roku.

Skoro uvođenje 'najpravednijeg' sustava satelitske naplate cestarine, koji će zamijeniti nepravedne vinjete, bio je jedan od argumenata kojim su slovenske vlasti pred Bruxellesom branile diskriminirajuće vinjete.

Kao što neće ukinuti vinjete, Ljubljana također ne planira skoro uvesti jeftinije vinjete, što je jedan od zahtjeva Europske komisije, nakon niza prosvjeda iz Italije, Austrije i Hrvatske, jer je Slovenija trošak jeftinih vinjeta za vlastite građane prebacila preko leđa europskih turista, koji slovenske autoceste koriste jednom godišnje, a moraju platiti skupe polugodišnje ili jednogodišnje vinjete.

Slovenske vinjete, po ocjeni Europske komisije, ograničavaju slobodan protok ljudi i roba na unutarnjem tržištu EU te priječe dostup drugim tržištima.