Svijet ODGODA PREGOVORA

Libanon i dalje bez nove vlade

Libanonski predsjednik Michel Suleiman odgodio je za sedam dana pregovore o sastavljanju nove vlade koji su trebali početi u ponedjeljak, priopćio je njegov ured

Libanonski političari izjavili su da su konzultacije o sastavljanju nove vlade vjerojatno odgođene zbog samita koji se održava u Damasku kasnije u ponedjeljak, a na kojemu će čelnici Sirije, Katara i Turske razgovarati o političkoj krizi u Libanonu.

Ministri iz redova Hezbolaha i njihovi saveznici srušili su vladu premijera Saada al-Haririja prošloga tjedan zbog spora oko istrage ubojstva Haririjevog oca, bivšeg sunitskog premijera Libanona Rafika al-Haririja, 2005. godine.

Vođa Hezbolaha šeik Hasan Nasralah izjavio je u nedjelju navečer da je njegov pokret vladu srušio demokratski i legalno, bez nasilja, te se stoga neće obazirati na reakcije iz inozemstva. U prvoj izjavi nakon pada vlade prošle srijede, Nasralah je poručio i da Hezbolah namjerava podržati Haririjev povratak na dužnost premijera.

Saad Hariri, sin ubijenog Rafika Haririja, odbio je zahtjev Hezbolaha za prekidom suradnje s UN-om oko istrage, nakon čega su uslijedile ostavke ministara i pad vlade.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još