UTIHNULA PUCNJAVA

Stanje u Tunisu polako se smiruje

17.01.2011 u 11:53

Bionic
Reading

Nekoliko rijetkih trgovina otvorilo je vrata u ponedjeljak ujutro u središtu Tunisa, gdje se u zraku osjeća miris baruta nakon pucnjave prethodnog dana, dok u zemlji vlada napetost uoči objavljivanja sastava privremene vlade

Većina trgovina ostala je zatvorena osim rijetkih kafića, kioska ili pekara, a na ulicama se mogu vidjeti brojni naoružani policajci, kao i ljudi koji nose po 10 kruhova u strahu od nestašice.

Tri dana nakon pada režima Ben Alija poslije mjesec dana ispunjenog nemirima vojska je raspoređena oko ministarstva unutarnjih poslova, a ispred ulaza je postavljena žičana ograda.

Brojni naoružani policajci i oklopni transporteri postavljeni su na ulicama koje vode do avenije Habib Burgiba gdje su se u nedjelju popodne sukobili snajperisti s krovova zgrada i snage lojalne novoj privremenoj vlasti.

Premijer Mohamed Hanuši trebao bi u ponedjeljak objaviti sastav privremene vlade koja će u skladu s ustavom obnašati dužnost do organiziranja predsjedničkih i parlamentarnih izbora za dva mjeseca. Stranke povezane sa svrgnutim režimom trebale bi se isključiti iz izbora, smatra oporba.