NEUPITNA POBJEDA PRISTAŠA

Završen referendum o neovisnosti južnog Sudana

15.01.2011 u 20:17

Bionic
Reading

Birališta u Jubi, prijestolnici poluautonomne pokrajine južnog Sudana zatvorila su se u subotu a povjerenstvo za provedbu referenduma objavilo je da se birališta zatvaraju i da odmah počinje prebrojavanje glasova

"Glasovanje je završeno, listići će se pohraniti na sigurno mjesto, prebrojavanje će početi tijekom večeri", rekao je Joseph Kharin, član povjerenstva u Jubi. Povjerenstvo je izvijestilo da je na referendumu sudjelovalo više od 80 posto od četiri milijuna upisanih birača.

"To je izvrstan rezultat s obzirom na sve međunarodne norme. Vidio sam više izbora u ovoj zemlji i mogu reći da su ovi bili najmirniji i najbolje organizirani", rekao je predsjednik povjerenstva za provedbu referenduma Mohammed Ibrahim Khalil.

Povjerenstvo je u četvrtak izvijestilo da je odziv bio viši od 60 posto, koliko je potrebno da bi izbori bili valjani. Prvi rezultati mogli bi se objaviti idućih dana, a konačni se očekuju u prvoj polovici veljače.

Pobjeda pristaša neovisnosti više nije upitna ni među stanovništvom, ni među analitičarima i promatračima, samo još treba vidjeti koliki će biti postotak potpore toj opciji, ocjenjuje France presse. Središnja vlada nije vodila kampanju među južnjacima kako bi ih uvjerila da se odluče za ostanak u zajedničkoj državi.

Bude li neovisnost izglasovana, nova 193. država svijeta trebala bi biti utemeljena već u srpnju, kada po mirovnom ugovoru, kojim je završio građanski rat na jugu, istječe prijelazno šestogodišnje razdoblje. U građanskome ratu, koji je trajao nekoliko desetaka godina i u kojem je poginulo dva milijuna ljudi, a izbjegla četiri milijuna, sukobili su se sjever, nastanjen uglavnom muslimanima, i jug, gdje su većina kršćani i pripadnici tradicionalnih vjerovanja.

U subotu u Kartumu, prijestolnici Sudana, ozračje nije bilo veselo zbog izgledne podjele najveće afričke zemlje na sjever s 32 milijuna stanovnika, i jug s oko 9 milijuna, prenosi AFP.