PREDSJEDNIK JE OTIŠAO, ALI...

U Tunisu neredi, pljačke i požari

15.01.2011 u 17:18

Bionic
Reading

Iako je predsjednik Zine El Abidin Ben Ali napustio zemlju, u Tunisu se u subotu nastavljaju nemiri - najmanje 42 zatvorenika izgubila su život u požaru u zatvoru u Monastiru, pljačkaši kradu iz trgovina, zapaljena je glavna željeznička postaja u Tunisu, a glavnim gradom odjekuje i sporadična pucnjava, javljaju svjetske agencije.

Najmanje 42 zatvorenika su smrtno stradala u požaru u subotu u zatvoru u Monastiru, 160 km južno od glavnog grada. Požar je izbio kada je jedan zatvorenik u pokušaju bijega zapalio madrac u spavaonici u kojoj se nalazilo 90 zatvorenika, čime je izazvao paniku, piše AFP.

U subotu su prosvjednici zapalili i glavnu željezničku postaju u Tunisu i opljačkali nekoliko trgovina. Zapaljen je i veliki trgovinski centar u predgrađu glavnog grada, nakon što je prije također opljačkan.

Na ulicama Tunisa nalazi se vojska koja pokušava kontrolirati stanje, a iznad glavnog grada lete i vojni helikopteri. Gradom su čuje i sporadična pucnjava.

Najveći njemački tour-operater TUI objavio je da je u subotu uspio evakuirati tisuću njemačkih turista iz Tunisa, a na red ih čeka još četiri tisuće, uglavnom iz Monastira i Džerbe. Druga velika agencija, Thomas Cook, objavila je da radi na evakuaciji 1800 njemačkih turista, koliko ih se u njezinu aranžmanu nalazi u Tunisu.

U međuvremenu je dužnost privremenog predsjednika države preuzeo predsjednik parlamenta Fuad Mebaza, nakon što je ranije tunisko ustavno vijeće priopćilo da tu dužnost po ustavu ne može obnašati premijer Mohmed Ganuši, koji se još u petak proglasio privremenim predsjednikom. Izbori za novog predsjednika moraju se održati u roku od 60 dana, priopćilo je ustavno vijeće.

Čelnik tuniske oporbe Mustafa Ben Džafar objavio je da se premijerom Ganušijem pregovara o stvaranju koalicijske vlade nacionalnog jedinstva i da će o tome najvjerojatnije biti postignut dogovor, objavio je Reuters.